Twee leerlingen van het Clusius showen op de open dag een heuse slang.
Twee leerlingen van het Clusius showen op de open dag een heuse slang. (Foto: Cees Bandt)

Open dag 'Clusius' goed bezocht

PURMEREND - De open dag in de Purmerendse vestiging van het Clusius College was andermaal druk bezocht. Het college leidt op voor leven en werken in een groene wereld en dat met aantrekkelijke opleidingen op vmbo- en mbo-niveau. De bezoekers van de open dag kregen een goed kijkje in de keuken.

Binnen het Clusius College wordt terecht veel waarde gehecht aan een duurzamere wereld. Er is veel aandacht voor natuur, duurzaamheid, voedsel en leefomgeving. De school neemt ook deel aan Ecoschools.

Het Clusius College ontleent zijn naam aan de Charles de L' Ecluse. Echter zoals alle geleerden uit zijn tijd werd hij bekend onder de verlatijnste versie van zijn naam Carolus Clusius. Deze Zuid-Nederlandse plantkundige, studeerde in verschillende Europese steden. Hij heeft onder andere de flora van Spanje (alle bekende planten) en de flora van Oostenrijk geschreven. In 1593 werd hij benoemd tot hoogleraar in de botanie te Leiden. De Universiteitstuin, "de Leidse Hortus Botanicus" heeft door hem internationale status en inhoud verkregen.Hij voerde veel planten in Nederland in, waaronder de paardenkastanje, de plataan, de snijboon, de schorseneer en de jasmijn. Clusius beschreef als eerste de tulp en voerde deze ook in Nederland in.

Eco-schools is het internationale keurmerk voor duurzame scholen. Iedere school doorloopt een zevenstappenplan om gecertificeerd te kunnen worden. Leerlingen worden actief betrokken in dit proces. Zij bedenken acties en voeren deze uit, samen met iedereen in en om de school. Tussentijds wordt de school gewaardeerd met een bronzen en zilveren certificaat en uiteindelijk de 'De Groene Vlag'. Inmiddels heeft de school 'De Groene Vlag' behaald.