Er komt een vlonderpad dwars over het meer.
Er komt een vlonderpad dwars over het meer. (Foto: aangeleverd)

Veel ruimte voor recreëren en natuur in ontwerp Beusebos

Recreëren en natuur krijgen volop de ruimte in Beusebos

PURMEREND - Een plek om te wandelen en spelen in de natuur, dat moet het natuur-, recreatie- en wandelbos in de Kom A7, beter bekend als het Beusebos, straks worden. De afgelopen tijd heeft een bureau voor landschapsarchitectuur een schetsontwerp gemaakt; in samenspraak met een aantal geïnteresseerde inwoners van Purmerend.

Vrienden van het Beusebos blijven faliekant tegen de komst van hotel

Onder hen ook de Vrienden van het Beusebos. Vertegenwoordigers van deze groep zijn wel geïnformeerd over de plannen en hebben volgens de gemeente ook een gesprek gehad met de landschapsarchitect. "Ze hebben de plannen aangehoord en houden zich verder op de achtergrond omdat ze faliekant tegen de komst van een hotel zijn en blijven", aldus een woordvoerster van de gemeente.

Hotel denkt mee

De combinatie van het hotel met een groene, recreatieve omgeving biedt kansen om een bijzondere plek te creëren voor hotelbezoekers en inwoners van Purmerend en de regio. De directie van het hotel (Van der Valk, JB) heeft vorig jaar in deze krant al aangegeven in alles mee te willen denken over invulling en aspecten als duurzaamheid.

Het college wil graag meer omwonenden en andere inwoners van Purmerend betrekken bij de plannen voor de inrichting van het bos. Een aantal bewoners heeft in een drietal ontwerpateliers meegedacht over het ontwerp.

Internetpanel

Om nog meer reacties uit de stad te krijgen, worden de plannen momenteel voorgelegd aan het internetpanel van de gemeente. Dit panel bestaat uit zo'n 2.500 Purmerenders en is qua samenstelling een goede afspiegeling van de stad.

Bestaande natuur

In het ontwerp wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de bestaande natuur in het bos. Het bestaande meertje wordt vergroot en er komt een vlonderpad dwars over het meer. In het water groeien riet, lisdodde, mattenbies en andere waterplanten. Er komen speelplekken en een bankje, en er is ruimte voor natuureducatie (bijvoorbeeld een insectenhotel). Er worden wandelpaden aangelegd in het bos, meer in het noorden dan in het zuiden.Het zuidelijke deel van het bos, het natte deel, blijft rustig. Dit vormt het leefgebied van de havik en de boommarter en dat blijft zo beschermd. Er komt alleen een pad rondom aan de buitenzijde van het bos. Het hotel komt in het midden, verscholen tussen de bomen met terras aan het meer.

Oversteek dieren

Twee verkeersdrempels in de Laan der Continenten verbinden straks het padennetwerk van de beide bosdelen. Bezoekers kunnen zo veilig oversteken en kleine zoogdieren en amfibieën kunnen zelfs de oversteek maken via een speciale tunnel.

Zie verder pagina 3