Don Bijl en Dick Blokker bij de onthulling van het Holocaustmonument
Don Bijl en Dick Blokker bij de onthulling van het Holocaustmonument (Foto: Han Giskes)

Bijzonder Holocaustmonument ruim een week te zien in museum

PURMEREND - Het is prachtig in zijn eenvoud: zacht blauw licht dat bijna hypnotiserend in en uit lijkt te ademen op de stenen in de cirkel. Woensdagavond werd het Holocaustmonument 'Levenslicht' onthuld in het Purmerends Museum. Het monument is onderdeel van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en tot 2 februari in ruim 150 gemeenten in Nederland te zien. Het omspant daarmee de periode rond 27 januari: de dag dat vijfenzeventig jaar geleden concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

door Nelleke Vogel

Burgemeester: "Hele jaar aandacht voor 75 jaar vrijheid"

Het monument heeft een mooie plek gekregen middenin de ruimte die is ingericht voor de herdenking van 75 jaar vrijheid. Een tentoonstelling wil museumdirecteur Moncef Beekhof het niet noemen, 'het is een plek van bezinning en eerbetoon.' Waar Purmerend ook de eigen slachtoffers van de Holocaust herdenkt. Beekhof benoemde de vijf Joodse Purmerenders die werden weggevoerd en omgebracht en voor wie inmiddels bij hun voormalige woning een struikelsteen is geplaatst. Maar ook sprak hij over de 25 andere Joodse slachtoffers die een relatie hadden met deze stad omdat ze hier bijvoorbeeld zijn geboren of hebben gediend. Ook hun namen en gegevens zijn te terug lezen in het museum.

Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Die stenen zijn verdeeld over de deelnemende gemeenten. Stenen zijn een belangrijk onderdeel in de Joodse herdenkingstradi-

Lees verder op pagina 3


Het Purmerends Museum is op haar openingsavonden mooi uitgelicht.