Het stadhuis was fraai uitgelicht.
Het stadhuis was fraai uitgelicht. (Foto: Han Giskes)

Bijzonder Holocaustmonument te zien

Vervolg van voorpagina

tie alsook in de Roma- en Sinti-cultuur. Het vormde de inspiratie voor kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team voor dit nationale monument. Ook blauw licht heeft een speciale betekenis in de joodse traditie, daarom wordt het Purmerends Museum op haar openingsavond van 31 januari op die wijze bijzonder uitgelicht.

Hele jaar aandacht

Het Holocaustmonument werd onthuld door burgemeester Don Bijl en voorzitter van het 4-5 mei comité Dick Blokker. Voorafgaand hieraan sprak Don Bijl over het belang om altijd stil te blijven staan bij democratie en vrijheid. "Op 4 mei hebben wij een indrukwekkend programma maar 75 jaar vrijheid geven we verspreid over het hele jaar aandacht. En wij niet alleen. Het is belangrijk dat met mensen uit de hele samenleving te doen, vanuit verschillende invalshoeken zoals het onderwijs, sport, muziek. Het gaat om de onderlinge verbinding. Bovendien kijken we niet alleen terug, maar ook naar het nu en de toekomst. Democratie vraagt voortdurend onderhoud, hoe kan het beter. We moeten naar elkaar luisteren, respect bieden en ruimte. Het monument geeft die symboliek mooi weer."

Schrijver van boekje Meijer van der Sluis overleed op 1 januari

Don Bijl vestigde ook de aandacht op een bijzonder boekje dat op 31 januari wordt gepresenteerd in het Waterlands Archief: 'Van het ene onderduikadres naar….". Het is het verhaal van Meijer van der Sluis die als 16-jarige Joodse jongen samen met zijn broer zat ondergedoken op verschillende plekken in Purmerend. Hij schreef zijn verhaal in vele schriftjes die door oud medewerker van het archief Jaap Haag zijn herschreven.

Dankzij sponsoren is het nu in boekvorm uitgebracht. Het zou op 31 januari door Don Bijl, die ook het voorwoord schreef, worden overhandigd aan Meijer van der Sluis, echter hij overleed helaas op 1 januari. Nu zullen zijn vrouw, dochter en kleinzoon het in ontvangst nemen. Het 4-5 mei comité hoopt met het boekje ook de scholen te bereiken. Het boekje kan bijvoorbeeld worden geïntegreerd in een lesprogramma over de tweede wereldoorlog..

Gratis te bezoeken

Het Holocaustmonument 'Levenslicht' is gratis tijdens de openingsuren in het Purmerends Museum te bezoeken tot en met 2 februari. Daarnaast is het museum op vrijdag 31 januari open tot 20.00 uur.

Op deze avond is er om 19.00 uur een gratis toegankelijke inlooplezing waarbij Klaas Kwadijk en Yvette van Aurich vertellen over het vooroorlogse Joodse leven in Purmerend en het lot van deze Joodse families.