Simone Pronk (l) en Evelien Dirks werden overspoeld met gehaakte Tom-poppetjes uit het hele land
Simone Pronk (l) en Evelien Dirks werden overspoeld met gehaakte Tom-poppetjes uit het hele land (Foto: Han Giskes)

Hartverwarmende toestroom van gehaakte poppetjes uit hele land

PURMEREND – Waar een oproep via sociale media niet toe kan leiden. Evelien Dirks uit Purmerend en Simone Pronk zijn beide werkzaam bij een stichting die zorg biedt aan dove en slechthorende kinderen. Ze bedachten samen een middel om de sociaal emotionele ontwikkeling van deze kinderen te stimuleren: de Tas van Tom. Een tas gevuld met boekjes, spelletjes en natuurlijk Tom zelf. Een klein gehaakt poppetje waarmee de kinderen kunnen knuffelen. Daar had het duo er 1000 van nodig. Ze plaatsten via sociale media een oproep bij haakclubs in den lande. Het resultaat was een overweldigende stroom van tientallen Tom-poppetjes per dag, tot 750 stuks op dit moment. "Het was waanzinnig, we wisten niet wat ons overkwam", lachen ze.

Ontwikkeld voor dove en slechthorende kinderen

Ruim een jaar zijn ze bezig geweest met de Tas van Tom. Om alles uit te denken, vorm te geven en te produceren. De Tas van Tom is niet alleen leuk en lief, maar ook volledig wetenschappelijk onderbouwd. Evelien is onderzoeker bij de NSDSK, de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind. "Uit onderzoek blijkt dat in de omgang en het spel met jonge dove of slechthorende kinderen minder emotiewoorden, zoals blij, gelukkig of verdrietig, worden gebruikt dan gebruikelijk. Die woorden zijn belangrijk in contact maken met anderen, je verplaatsen in anderen en het aangaan van vriendschappen. Tussen 2.5 en 5 jaar ontwikkelen kinderen het besef dat andere mensen andere wensen, ideeën of gevoelens hebben dan jij. Dat besef wordt Theory of Mind genoemd. Vandaar onze naam Tom. De producten en spelletjes in de Tas van Tom benoemen de emoties en helpen ouders om met hun kind hierop in te spelen en er over te praten."

Gekkenhuis

Om de tas te realiseren kregen ze een subsidie van de Stichting Maak een leuk gebaar. Door het beperkte budget deden ze zoveel mogelijk zelf. Simone tekende de poppetjes, en maakte ook het haakpatroon voor het poppetje Tom, het hoofdkarakter. Ze haakte er een zelf als voorbeeld en via Facebook zochten ze hulp voor de 1000 stuks die ze nodig hebben en die mensen via een antwoordnummer konden opsturen. Het resultaat was waanzinnig. Ze werden nog net niet bedolven onder de kleine Tommetjes.

Lees verder op pagina 17