Het bestuur nam de speld met een gevoel van trots in ontvangst.
Het bestuur nam de speld met een gevoel van trots in ontvangst. (Foto: Han Giskes)

Stichting Veteranen Purmerend krijgt gouden waarderingsspeld

PURMEREND - Burgemeester Don Bijl reikte woensdag, na afloop van de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente in theater De Purmaryn, de jaarlijkse Gouden Waarderingsspeld uit aan de Stichting Veteranen Purmerend. Voorzitter Peter Stiphout en zijn medebestuursleden reageerden trots en emotioneel.

De Stichting Veteranen Purmerend ontvangt dit jaar deze eervolle onderscheiding voor haar inspanningen voor de belangen van de stad Purmerend en haar inwoners. Nagenoeg alle veteranen hebben baat bij de café's en andere initiatieven die de stichting door het jaar heen organiseert.

Opgericht in 2010

De Stichting Veteranen Purmerend (SVP) zag in 2010 het eerste levenslicht. Vanaf de oprichting was het doel te zorgen voor erkenning en waardering van veteranen en dit te bevorderen in de maatschappij. Het bestuur bestaat naast Stiphout en Bohte uit Ron Hessink (secretaris/penningmeester), Roy Sutherland en Guus Speijers. Stiphout is Cambodja-veteraan, Hessink is Joegoslavië-vbeteraan, Sutherland diende in Nieuw Guinea. Speijers heeft een Joegoslavië-verleden en Bohte diende de belangen van ons land in Nieuw Guinea en op de Nederlandse Antillen.

De vrijwilligersorganisatie bestaat uit veteranenhelpers. Zij staan onder andere veteranen, familie van veteranen en lotgenoten bij. De mensen van Stichting Veteranen Purmerend bieden een luisterend oor, ondersteunen en verwijzen door bij vragen over hulpverlening en zorg.

Verstevigen contact

Ook houden zij zich bezig met het verstevigen en bevorderen van contact tussen de veteranen onderling. De leden van het bestuur hebben tevens zitting in andere Purmerendse comités. Zo ook in het 75-jarig bestaan van de vrijheid, dat dit jaar groots wordt gevierd.

Purmerend telt ruim 500 veteranen. Veel veteranen komen naar het maandelijkse Veteranencafé, de Veteranendag, presentaties, lezingen, filmvoorstellingen en excursies met een militair thema.

Het gemeentebestuur is trots op deze zeer actieve vrijwilligersorganisatie die zich onvermoeibaar inzet voor de Purmerendse veteranen. "Aan de start van '75 jaar vrijheid' verdienen zij de Gouden Purmerendse Speld", aldus burgemeester Don Bijl.

De eerstvolgende Veteranencafé's onder leiding van het gelouwerde bestuur vinden plaats op 8 januari, 5 februari en 4 maart. Zoals gebruikelijk vanaf 14.00 uur bij Spijkerman Eten & Drinken.