In de documentaire wordt het slot opnieuw op de kaart gezet.
In de documentaire wordt het slot opnieuw op de kaart gezet. (Foto: aangeleverd)

Documentaire over Slot Purmerstein

PURMEREND - Twee jaar na de uitzending van 'Een greep uit het verleden – het Sint Ursulaklooster' komt RTV Purmerend met een nieuwe historische documentaire. In 'Een greep uit het verleden – Slot Purmerstein' onderzoekt Mick Smits de geschiedenis van Slot Purmerstein.

De documentaire wordt op vijf januari om 18.10 uur uitgezonden op RTV Purmerend, te ontvangen op kanaal 1390 bij KPN en kanaal 36(of met DVB-C ontvanger, kanaal 328) bij Ziggo. De uitzending kan ook bekeken worden via http://www.rtvpurmerend.nl. De documentaire wordt komende week elke dag herhaald om 16:00 uur, 18:00 uur, 20:00 uur, 22:00 uur en 00:00 uur, met uitzondering van de donderdagavond.

Rol van het slot

In de documentaire gaat Mick op bezoek bij archeoloog Gerard Alders en lid van de Vereniging Historisch Purmerend Jan Dekkers. Met hen wordt onderzocht hoe het slot is ontstaan, wat de rol van het slot in de Purmerendse samenleving is en hoe het uiteindelijk aan zijn eind is gekomen. In zijn tijd als Heer van Purmerend heeft Willem Eggert zich vanuit het Slot bijvoorbeeld ingezet om de invloed van de adel terug te dringen, waar hij later de prijs voor is gaan betalen. Het slot is lange tijd het politieke machtscentrum geweest van Purmerend en heeft zelfs een band gehad met de stad Londen.

Raad en daad

De documentaire is tot stand gekomen met behulp van AldersArcheo, Vereniging Historisch Purmerend, het Purmerends Museum en de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het Rijksmuseum, het Waterlands Archief en het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis hebben de documentaire met raad en daad bijgestaan.

Presentatie Mick Smits

De presentatie is in handen van Mick Smits en Jardo Louw is verantwoordelijk geweest voor de regie, eindredactie, montage en productie. Het camerawerk is gedaan door Arnold van Oosten, Jelle van der Weiden en Mark Uitterhoeve. Mark Uitterhoeve heeft tevens de animaties verzorgd.

De hoofdredactie was in handen van Lars van der Manden en de muziek is afkomstig van Biz Baz studio.

De eerdere documentaire 'Een greep uit het verleden – het Sint Ursulaklooster' kan ook bekeken worden. Ga daarvoor naar website http://rtvpurmerend.nl/televisie/gemist/25169367/overige-uitzendingen/76909500/een-greep-uit-het-verleden-het-sint-ursulaklooster.