De kracht van herhaling

Hoevaak ik vandaag het woordje 'taas' (Sinterklaas) al heb gehoord? Dat weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik eindeloze gesprekken met mijn peuter heb over 'taas', 'baat' (baard) en 'piet'. Telkens in die volgorde. En zo gaat dat elke dag. Bij elke kabouter die hij ziet wil hij het liedje van Kabouter Spillebeen horen en elke keer als we naar Obdam rijden en langs de molen komen, zing ik 'Zo gaat de molen de molen de molen'. Eindeloze herhaling is goed voor een peuter. Voor alle kinderen eigenlijk.

Eindeloze herhaling is goed voor een peuter. Maar hoe goed is het voor ouders?

Maar hoe goed is het voor de ouders? Ik hoor mezelf dagelijks dezelfde huis- en eetregels herhalen. En ik hoor mezelf regelmatig mopperen over het feit dat ik dit dagelijks moet doen. Als ik tien keer 'kiekeboe' heb gespeeld, ben ik er wel klaar mee. En weer datzelfde boekje voor het slapen gaan… zucht…. Bovendien zit ik, doordat ik vier kinderen heb, nu al voor de vierde keer in de Bumba-fase. Dat kan niet gezond zijn.

Ik weet dat kinderen behoefte hebben aan regelmaat en structuur. Door het herhalen van situaties, geluiden en patronen, weet je kind namelijk precies wat er gaat gebeuren en dat geeft een gevoel van veiligheid. Belangrijk dus. En een zeer helpende gedachte bij de volgende keer dat ik een inzinking krijg bij het irritante 'Nog een keer!' van de Teletubbies. Op deze manier kijk je een stuk minder geërgerd naar SuperWings, Paw Patrol en Dora. Je kind voelt zich bijzonder veilig en leert verschrikkelijk veel bij zo naast je op de bank.

De krokusvakantie geeft mij weer wat ademruimte als het om herhaling gaat. Even geen gestress met 'Patrick, trek NU je schoenen aan, we zijn te laat' en voor de vijfde keer: 'EVY, JE JAS!!'. Helaas zal ik wel eindeloos moeten blijven herhalen dat het bedtijd is, terwijl mijn kinderen me als een botte boer negeren. Ik heb ontdekt dat het meer impact heeft als ik hun Afrikaanse naam gebruik. Dan voelen ze zich opeens wel aangesproken. In mijn huis klinkt dus nu regelmatig 'Mbeiza, bedtijd!' of 'Ndibaaisa, tanden poetsen nu!'. Exotisch en effectief. Daar hou ik van.