'Lees je dochter of kleindochter voor uit dit boek zodat ze leren over sterke vrouwen'.
'Lees je dochter of kleindochter voor uit dit boek zodat ze leren over sterke vrouwen'. (Foto: LoveThat.nl)

Rebelse meisjes

Zondag 8 maart is het Vrouwendag. In tegenstelling tot Moederdag, Secretaressedag en Valentijnsdag is Vrouwendag een dag die hard nodig is. Want zolang er nog flauwe grappen worden gemaakt over vrouwen en het aanrecht of vrouwen en hun rijgedrag, zolang er nog vrouwen stofzuigers voor hun verjaardag krijgen, zolang het nog nodig is maagdenvlies te repareren, je voor de pil moet betalen, er in Kenia elke dertig seconden een vrouw wordt verkracht, moeten we Vrouwendag vieren.

Mede dankzij het bestaan van Vrouwendag nemen vrouwen over de hele wereld steeds vaker hun leven in eigen hand en komen voor zichzelf op. En steeds vaker wordt het debat over seksisme en machtsongelijkheid gevoerd. In landen als Rwanda en Irak gelden tegenwoordig vrouwenquota voor het parlement. In Nederland tellen voetballende vrouwen nu mee in de sportwereld. En door #metoo is er aandacht gekomen voor machtsmisbruik door mannen.

Wat doe jij op vrouwendag? Niet alle vrouwen leven een groots en meeslepend leven en staan op de barricade. Je hoeft geen Michelle Obama te zijn om veranderingen voor elkaar te krijgen. Alle kleine beetjes helpen. Je kunt meedoen aan een actie van Amnesty International. Zij voeren rond 8 maart actie voor de Iraanse Saba Kordafshari. Ze werd tot 24 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze actie voerde tegen de verplichte hoofddoek. Of kijk eens op de website stemopeenvrouw.com hoe je kunt meehelpen extra vrouwen te kiezen in de politiek.

Of lees je (klein)dochter voor uit het boek 'Rebelse meisjes'. Een boek met honderd voorleesverhalen over meisjes die hun eigen pad kozen, van Cleopatra tot Serena Williams. Je kunt ook op 8 maart een dagje vrij nemen van je gezin. Zoek andere vrouwen op tijdens het event 'Vier je vrouw zijn' in Wijkcentrum De Zon in Heerhugowaard. Wees die dag op jouw manier - ook al is het maar een beetje - rebels.

Margreet Hoek