Een deel van het Roparunteam Heerhugowaard, dat het koppelbed schonk aan woonproject De Madelief.
Een deel van het Roparunteam Heerhugowaard, dat het koppelbed schonk aan woonproject De Madelief. (Foto: Theo Annes)

De Madelief blij met koppelbedden

HEERHUGOWAARD – Het was vrijdagmiddag 28 februari een feestelijke stemming bij De Madelief, een woonproject van Esgede-Reigersdaal in de nieuwbouwwijk De Draai in Heerhugowaard. Vier leden van het Roparun-team Heerhugowaard kwamen twee koppelbedden presenteren. Dit onder het genot van koffie, thee en heerlijke gebakjes.

Manager Sonja Faas en Marjan Oud, verpleegkundig Zorgconsulent Palliatieve Zorg, dienden een sponsoraanvraag in bij de Roparun. ''Die aanvraag werd gehonoreerd en nu hebben wij twee koppelbedden in ons bezit''. aldus de enthousiaste Marjan. "Esdégé-Reigersdaal is de eerste organisatie met een bijzondere doelgroep, waar het team Heerhugowaard voor gaat lopen.'' Roparun loopt voor bijzondere projecten met betrekking tot palliatieve zorg voor mensen met kanker. Om kwaliteit van leven te veraangenamen.

Een koppelbed bestaat uit een frame met een speciaal koppelmatras. Dit matras heeft een verbreding, waardoor hij naadloos aansluit. Zo word heel eenvoudig een volwaardig tweepersoons-hoog-laagbed gecreëerd. Marjan: "Wanneer je twee zorgbedden tegen elkaar aan zet, zit er altijd een opening tussen de matrassen. Deze afstand maakt het voor naasten lastig om elkaars warmte op te zoeken. Een koppelbed biedt de oplossing. Het koppelbed is een logeerbed voor mensen die graag samen willen zijn in een zorgomgeving. Door middel van het bijrijden en op de juiste hoogte stellen van het koppelbed, wordt een eenpersoons hoog-laag zorgbed in een handomdraai een volwaardig tweepersoonsbed."

Vijfhonderd bedden

Peter Stam is een van de leden van Team Heerhugowaard die er trots op is de koppelbedden te mogen overhandigen aan woonproject De Madelief. ''Een koppelbed kost ongeveer 2.500 euro en Roparun heeft in anderhalf jaar tijd maar liefst vijfhonderd bedden beschikbaar gesteld. Ook ons Team Heerhugowaard doet met Pinksteren (30 mei tot en met 1 juni) mee aan de Roparun. Dan starten we in Parijs en leggen lopend de 540 kilometer naar Rotterdam af, daarbij ondersteund door fietsers. Met onze deelname willen we veel geld ophalen dat we aan goede doelen zoals De Madelief kunnen schenken.'' Nadat de leden van Team Heerhugowaard het koppelbed in elkaar hadden gezet liepen ze buiten het gebouw nog een stukje om te laten zien dat het met de conditie wel snor zit.

Na de presentatie van het koppelbed toch nog even een rondje lopen.