Jasmijn van Vliet: 'Het mooiste is als alle jongeren zich straks gehoord en gezien voelen.'
Jasmijn van Vliet: 'Het mooiste is als alle jongeren zich straks gehoord en gezien voelen.' (Foto: Theo Annes)

'Jasmijn is als een spin in het web van de jongerencultuur'

HEERHUGOWAARD – Sinds deze week hebben de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk hun eigen Cultuurverbinder Jongeren. Haar naam is Jasmijn van Vliet en ze is voor veel jongeren al een bekend gezicht aangezien ze betrokken is bij tal van evenementen, festival en jongerencentra in de regio.

"Via Mixtream, het Heerhugowaardse gratis muziekfestival waar Jasmijn al jaren aan verbonden is en sinds vorig jaar tevens als projectleider bij is betrokken, hebben we haar gevonden", vertelt Lineke Kortekaas, directrice van Cool kunst en cultuur enthousiast. "Ze staat zoals we zeggen met haar 'poten in de modder' van de jeugdcultuur, is ervaren en gedreven en kent heel veel mensen. Wij vonden haar geknipt voor deze taak!"

Cool kunst en cultuur heeft in overleg met de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk een meerjarig programma opgezet waarbij culturele activiteiten voor en door jongeren worden ontwikkeld. Beide gemeentes hebben subsidie beschikbaar gesteld en het is de bedoeling dat er met veel andere organisaties samenwerking wordt gezocht. Lineke: "Het oriëntatietraject loopt al een aantal maanden en werd eerst door Mado de Vries gecoördineerd. In de afgelopen periode heeft zij veel nuttig voorwerk verricht. Gebleken is dat we voor het vervolgtraject iemand nodig hebben met een meer beleidsmatige aanpak. Daarom is Jasmijn van Vliet nu aangetrokken." De 33-jarige Jasmijn staat dicht bij de doelgroep. Ze organiseert evenementen, verzorgt het management en de bookings voor talloze lokale bandjes, geeft les in Event Management op Hogeschool Inholland en heeft veel ervaring met het opzetten van culturele projecten. "De jongerencultuur gaat over veel meer dan alleen muziek, theater, dans en beeldende kunst. Ook sport hoort erbij, denk bijvoorbeeld maar aan de urban street culture met skaters, freerunners en straatkunst. Om die reden zal ik dan ook veel samenwerking zoeken met andere organisaties die met jongeren te maken hebben. Als een spin in het web van de jongerencultuur."

Sleutelfiguren

Het doel van de Cultuurverbinder Jongeren is dichter bij de jongeren van Heerhugowaard en Langedijk te komen staan. Daarbij wordt uitgegaan van de leeftijdsgroep 15 tot 25 jaar. Lineke: "We organiseren wel eens activiteiten voor deze doelgroep, maar merken dat de jongeren ons niet goed weten te vinden. Eén van Jasmijns taken wordt de drempel voor jongeren te verlagen." Om dat te bereiken wil ze eerst in kaart brengen welk aanbod er nu al is voor jongeren en waar behoefte aan is. Jasmijn: "Een veel gehoorde klacht is bijvoorbeeld dat beginnende bandjes weinig locaties hebben om op te treden. Er is zo veel talent in deze regio, dat valt me telkens opnieuw op. Maar ze moeten zich wel kunnen laten zien. Talent heeft soms dat duwtje in de rug nodig. Daar wil ik in duiken." Ook het aanbod dat er nu is, wordt geïnventariseerd.

Lees verder op pagina 3