Lukt het de biljarters van De Reiger om de titel te prolongeren?
Lukt het de biljarters van De Reiger om de titel te prolongeren? (Foto: Theo Annes)

NK G-biljart voor teams viert jubileum

EGMOND AAN ZEE - In Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee wordt zaterdag 8 en zondag 9 februari voor de twintigste keer het Nederlands kampioenschap biljarten voor teams bestaande uit spelers met een verstandelijke beperking gehouden. Tijdens het jubileumweekend spelen tien biljartteams, bestaande uit ten minste vier spelers met een verstandelijke beperking, uit heel Nederland om de nationale titel. Uittredend kampioen is De Reiger Team A, het biljartteam van de afdeling Vrijetijdsbesteding van Esdégé-Reigersdaal uit Heerhugowaard, dat dit jaar nog een extra team afvaardigt: De Reiger Team B.

Het idee voor een NK voor G-biljarters werd in 2000 gelanceerd door de bekende Langedijker biljartpromotor Dirk Snip. "Ik organiseerde in de tijd al de nationale bekerfinale en kreeg het verzoek om ook voor biljarters met een verstandelijke beperking iets op te zetten", vertelt de immer enthousiaste Snip. "Daar hadden we wel minimaal acht teams voor nodig, dus heb ik de media opgezocht om zo veel mogelijk mensen in het hele land te kunnen bereiken." Zo was Dirk onder meer te zien in de show van Paul de Leeuw en bij 'Hart van Nederland'. Op die manier lukte het om voldoende teams te vinden. "Mijn streven is altijd geweest om het toernooi precies zo aan te pakken als ik dat doe wanneer ik een evenement voor de wereldtop organiseer, met de hele entourage eromheen. Als het noodzakelijk is, hoef je geen onderscheid te maken vind ik."

Hoogtepunt van het jaar

Snip hield de organisatie zeven jaar vol, daarna viel het niet meer te combineren met zijn andere bezigheden en nam de aan de biljartbond verbonden Commissie VG-Biljarten het stokje over. In zijn huidige vorm is het NK bescheidener van opzet dan in die eerste zeven jaar, maar het evenement geldt nog altijd als hét hoogtepunt van het jaar voor deelnemers en andere betrokkenen. Snip kijkt met veel plezier terug op de tijd dat hij het evenement mocht organiseren. "Het is het leukste wat ik ooit gedaan heb. Topsporters kunnen nog wat leren van de G-biljarters wat betreft beleving en emoties. Elk jaar ga ik nog even kijken en dit jaar, tijdens de twintigste editie, heb ik de eer om het evenement te mogen openen. Dat vind ik, als voorvechter van het G-biljarten, ontzettend leuk."

Kunststoten

Tijdens dit sportieve weekend is er naast de titelstrijd van alles te beleven in Hotel Zuiderduin, waaronder een biljartdemonstratie artistiek (kunststoten) door Jop de Jong, Nederlands kampioen Masters Artistiek Ereklasse. Belangstellenden zijn het gehele weekend van harte welkom; toegang is gratis.

Meer info op www.vg-biljarten.nl, www.facebook.com/VGbiljarten en www.instagram.com/vgbiljart.