Dirk Snip is niet alleen bekend als een fervent biljarter, maar ook het organiseren van grote evenementen is de Langedijker niet vreemd.
Dirk Snip is niet alleen bekend als een fervent biljarter, maar ook het organiseren van grote evenementen is de Langedijker niet vreemd. (Foto: Theo Annes)

Elf dorpen biljarttoernooi nieuw in Langedijk

OUDKARSPEL – Dirk Snip is niet alleen bekend als een fervent biljarter, maar ook het organiseren van grote evenementen is de Langedijker niet vreemd. Denk aan het bekende Oliebollentoernooi en in september het organiseren van twee grote WK's driebanden in Heerhugowaard. Van 22 tot 30 mei staat café De Heerlijkheid in Oudkarspel centraal met dit spektakelstuk: het 'Elf dorpen kampioenschap biljarten'.

door Ruud de Waard

''Het idee ontstond spontaan'', zegt Dirk Snip. ''Ik was op de koffie bij Gudy en Jeroen Zegers. Even een koppie doen in De Heerlijkheid en om me heen kijkend dacht ik: dit is een mooie locatie om een biljarttoernooi te organiseren. Ruimte voldoende om vijf biljarts te plaatsen. Maar niet zomaar een toernooi, maar een evenement waar belangstellenden uit elf dorpen mee kunnen doen. Een knipoog naar de Elfstedentocht in Friesland. Ik ging op zoek naar elf rayonhoofden van de deelnemende dorpen en legde in een gezamenlijke bijeenkomst uit wat de bedoeling was. Iedereen was meteen enthousiast.''

Niet de beste, wel de fanatiekste biljarters

Naast Oudkarspel, waar het hele evenement zal plaatsvinden, komen biljarters verder uit Broek op Langedijk, Dirkshorn, Koedijk, De Noord, Noord-Scharwoude, Sint-Pancras, Tuitjenhorn, Waarland, Warmenhuizen en Zuid-Scharwoude. Elk team heeft een eigen Dorpssponsor en Dirk Snip heeft Nh 1816 Verzekeringen uit Oudkarspel bereid gevonden om als hoofdsponsor van dit unieke evenement te fungeren. Snip: ''Elk team bestaat uit acht spelers en twee reserves. Natuurlijk is het wel prettig dat alle deelnemers een beetje kunnen biljarten. Maar we zoeken niet de beste biljarters van het dorp, maar wel enthousiaste die willen knokken voor hun dorp. We spelen op handicap, dus iedereen speelt tegen biljarters van gelijkwaardig niveau. Ik denk dat we ongeveer vierhonderd wedstrijden spelen met een kleine honderd biljarters. Om tot tien teams te komen hebben we Noord- en Zuid-Scharwoude (het eerste jaar) bij elkaar gevoegd. Het laagst geëindigde team is uitgesloten voor het volgende jaar.

Goed doel

Elk team mag op voorhand drie goede doelen aanwijzen. Snip: ''Geen landelijke goede doelen, maar echt doelen uit het dorp. Van de drie doelen blijft er een over en uiteindelijk zal de winnaar van het toernooi duizend euro kunnen overhandigen aan hun gekozen doel namens Nh1816. ''We zijn ook trots op het feit dat alle dorpen een exclusieve 'dorpssponsor' aan zich hebben kunnen verbinden. Deze bedrijven maken het mogelijk dat alle teams in een mooie outfit (zwart) aantreden met de naam van het dorp in kleur op de rug afgedrukt. ''We hebben medewerking van SMP Sportcare van Jan Kramer, die dit mede mogelijk heeft gemaakt.''

Kwalificatie

Het ligt in de bedoeling dat dit Elfdorpentoernooi volgend jaar een vervolg krijgt. ''Dan moeten de deelnemers zich kwalificeren voor het hoofdtoernooi in hun eigen dorp, dat ook volgend jaar in De Heerlijkheid zal plaatsvinden. We ontvangen alleen maar enthousiaste reacties. Er wordt gespeeld in libre (zes personen) en driebanden (twee personen). ''Omdat we de link hebben gelegd met de Elfstedentocht in Friesland proberen we een bekende schaatser, bijvoorbeeld Erik Hulsebosch, die het Elfstedentoernooi wil openen.''

Belangstellenden, uit de elf dorpen die graag mee willen doen kunnen zich voor 1 maart opgeven bij Dirk Snip. Via de mail: info@dirksnip-biljarts.nl Ook (plaatselijke) goede doelen in de deelnemende dorpen kunnen zich aanmelden om in aanmerking te komen voor de winnaarspremie van € 1.000,-.