Elke twee weken is het weer een feestje als de G-sporters komen zwemmen.
Elke twee weken is het weer een feestje als de G-sporters komen zwemmen. (Foto: Theo Annes)

'Die stevige knuffel van de dankbare sporters is onbetaalbaar'

REGIO - Eens in de twee weken is zwembad Duikerdel het domein van 12 G(ehandicapte)- sporters, hun ouders en van de groep trainers van zwem- en poloclub De Reuring.

door Marsha Bakker

Veel enthousiasme voor deze bijzondere groep zwemmers

De zwemmers komen overal vandaan, van Krommenie tot Heerhugowaard en van Heiloo tot Langedijk. De groep trainers bestaat uit Rob en Paula Mulders, hun kinderen Samuël, Joëlle, Sefanja en Rafaela en verder Charlotte, Marieke, Jitse en Laura, die allemaal vrijwillig en met veel enthousiasme hun zondagmiddag opofferen voor deze bijzondere groep zwemmers.

Twijfels

Paula: "Van een collega hoorde ik dat haar kinderen, beiden met een beperking, aan G-sport deden en daar enorm veel plezier in hadden. Ons hele gezin is al jarenlang betrokken bij zwem- en poloclub De Reuring en wij zien hoeveel plezier onze gezonde kinderen daar al aan beleven, en hoe goed het voor ze is. We hebben vervolgens het idee neergelegd bij het bestuur om ook G(ewoon) zwemmen te starten binnen onze vereniging."

Rob vult aan: "Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Er zitten best wat haken en ogen aan, je moet bij G-sporters nog meer dan bij gezonde sporters rekening houden met mogelijke risico's. Je traint natuurlijk wel in het water, dus is een zwemdiploma noodzakelijk? Kunnen we alleen trainen in ondiep water en hoeveel begeleiders moeten erbij zijn? Ook bij ons rezen steeds meer twijfels, maar het plan bleef wel steeds in ons hoofd bestaan en we hadden het er ook vaak over."

Try out

Een gesprek met een buurman op de camping gaf de doorslag om er toch voor te gaan. "Diegene zei: 'Wat een mooi idee! Begin gewoon een keer en dan zie je wel!'" Rob was inmiddels bestuurslid bij ZPC de Reuring en wist zijn mede bestuursleden te overtuigen. "We hebben twee keer een try out georganiseerd en zijn via via mensen gaan werven", vertelt Paula. "We benaderden Reigersdaal, de Mytylschool en bijvoorbeeld een aantal fysiotherapeuten."

In juni 2018 werden de try outs gehouden, die meteen een succes waren. "Er kwamen 12 sporters op af, die bijna allemaal meteen een abonnement afsloten. Het was grandioos!"

Veel geleerd

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en staat het G-zwemmen bij De Reuring als een huis. Rob: "We hebben veel geleerd, en kennen onze sporters inmiddels goed. Elke trainer heeft zijn eigen sporter of een klein groepje sporters onder zich, dat werkt het beste. De ene sporter heeft meer begeleiding of een ander benadering nodig dan de andere. Zo hebben we een autistische jongen die elke keer heel wat drempels over moet worden geholpen om überhaupt in het water te komen. In nauw overleg met zijn moeder gaan we die uitdaging wel aan. Want als hij dan eindelijk in het bad ligt is het feest! Dan is iedereen trots."

Watervrees

Andere zwemmers - de maximum leeftijd ligt momenteel rond 23 jaar - hebben totaal geen watervrees en komen echt voor een lekker potje waterpolo. "Maar die moet je juist in de gaten houden", lacht Rob. "In het begin gooiden we het bad vol met attributen en waren we vooral bezig met het watervrij maken van de sporters. We kwamen er al snel achter dat dat zorgde voor chaos. Veel te veel prikkels! En ook de opzet die we vooraf op papier bedachten is regelmatig weer net zo hard doorgestreept. Inmiddels heeft elke trainer een duidelijk doel en weet hoe hij zijn sporter of groepje het beste kan motiveren.

Gemotiveerde trainers

Paula: "Het team van trainers is enorm gemotiveerd en ze hebben stuk voor stuk enorm veel plezier. Terwijl de jongste, Rafaela, nog maar 13 jaar oud is. Maar ook zij wil het liefst elke keer bij het G-zwemmen aanwezig zijn. Stuk voor stuk vinden alle trainers en begeleiders het jammer wanneer zij, om wat voor reden dan ook, er niet bij kunnen zijn.

Sponsor gezocht

Rob: "Het G(ewoon) Zwemmen kunnen wij nu doorzetten, mede door subsidies van gemeente Langedijk en Stichting Lief Langedijk. Eigenlijk zouden wij niet afhankelijk moeten zijn van subsidies maar het is anders nooit rendabel te krijgen, tenzij er een grote sponsor komt die in ieder geval het badwater zou kunnen bekostigen." De blije sporters, die hun dankbaarheid niet zelden tonen met een stevige knuffel, maken alle inzet meer dan goed. Maar ook de meegebrachte enthousiaste ouders en andere 'supporters' aan de kant maken deze tweewekelijkse zondag tot een sportief succes.

Lees verder op pagina 3

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
(Een gedeelte van) de trainers van het G zwemmen van  ZPC De Reuring.