Afbeelding

Exotische spruitjes

750 gr spruitjes

Ingredienten

2 sjalotjes

Stukje gemberwortel van ca. 2 cm

1 rode peper

1 rode paprika

scheutje arachideolie

1 grote rookworst

2 zure appels, bijv. granny's

100 gr ongezouten cashewnoten

½ dl gembersiroop

zout en versgemalen peper

½ bosje bladselderij

Bereiding

Maak de spruitjes schoon en blancheer ze ca. 3 minuten in ruim kokend water met zout. Giet ze af en spoel ze koud. Halveer zonodig de grote exemplaren. Pel en snipper de sjalotjes en schil en rasp de gemberwortel. Halveer de rode peper overlangs, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Maak de paprika schoon en snijd deze eveneens in reepjes.

Verhit een scheutje arachideolie in een wok of hapjespan en bak hierin de sjalotjes, gemberwortel en peper enkele minuten op hoog vuur. Voeg de spruitjes en de paprikareepjes toe en bak deze ca. 5-7 minuten mee.

Snijd de rookworst en de appels in blokjes. Voeg deze toe aan de spruitjes en schep alles goed door elkaar. Laat het geheel op laag vuur nog 5 minuten garen. Schep tenslotte de cashewnoten erdoor en breng de schotel op smaak met gembersiroop, zout en versgemalen peper. Garneer met het fijngesneden bladselderij en serveer direct.

Lekker met gebakken krieltjes of witte & wilde rijst.

Denk eens aan uitgebakken spekjes, flinke lepel pindakaas en een scheutje kokosmelk, snuf komijn en ketoembar, plakjes banaan, geraspte kokos, taugé, blokjes tahoe etc etc. Allemaal perfect te combineren met spruitjes uit de wok!