De Langedijker is echt een manusje-van-alles bij DTS.
De Langedijker is echt een manusje-van-alles bij DTS. (Foto: Theo Annes)

Zaterdag is voor Erik-Jan Kistemaker 'DTS dag'

OUDKARSPEL – Voetbalvereniging DTS heeft een uitstekende zet gedaan om om te omschakelen naar de zaterdag. Met een nieuw en voortvarend bestuur, een legertje vrijwilligers en een kleine vijfhonderd leden, ziet de toekomst er rooskleurig uit.

Langedijker is echt een manusje-van-alles

De ene groep vrijwilligers heeft zich bereid gevonden om de verzorging van de velden op zich te nemen. Anderen geven hun vrije tijd aan het begeleiden van de jeugd. Erik-Jan Kistemaker is een van de vrijwilligers die iedere zaterdag op het complex van DTS is te vinden. Als scheidsrechter en als elftalbegeleider van het eerste elftal.

''Ik fluit hoofdzakelijk elftallen onder zestien jaar en dat doe ik al jaren met veel plezier,'' zegt Kistemaker, geboren en getogen Abbekerker. Om iedere week te kunnen voetballen heeft DTS vele handjes nodig. En een club zonder vrijwilligers is vrijwel onmogelijk. Kantinebezetting, trainers, commissies, scheidsrechters zijn hard nodig.

Meidengroep

De familie Kistemaker, inmiddels van Abbekerk verhuisd naar Oudkarspel, raakte bij DTS betrokken door de dochter die ging voetballen.

''Ik werd gevraagd of ik de meiden wilden begeleiden en heb dat vijf jaar met veel plezier gedaan. Maar op een bepaalde leeftijd kregen de speelsters andere prioriteiten en viel de ploeg helaas uit elkaar. Terugkijkend op die periode kan ik stellen dat het een fantastisch tijd is geweest.''

DTS-hart

De nieuwe bestuursploeg bestaande uit Jan vaartjes, Ron Verschoor, Kees en René Feller, Marco Post en Anja Slagmolen werkt actief aan een nieuw wervingsplan en treffen al voorbereidingen voor het 100-jarig bestaan.

Erik-Jan Kistemaker voelt zich prettig bij de Oudkarspelse club en heeft duidelijk een DTS-hart.

Wielrenner

Erik-Jan heeft een aantal jaren voetbal gespeeld bij Abbekerk. ''Dat was in de E'tjes en de D'tjes. Niet lang, want mijn hobby's waren wedstrijdzwemmen en wielrennen. Op mijn zeventiende daarmee gestopt. Een nieuwe fase brak aan toen ik betrokken raakte bij DTS. Toen Jan Kramer nog trainer was van de selectie vroeg hij of ik elftalbegeleider bij het eerste elftal wilde worden. Veel dingetjes regelen, dat vond ik leuk. Dat doe ik nog steeds en met heel veel plezier. Ik zelf vind het ook prettig dat DTS naar de zaterdag is gegaan. Dan kan ik zondag ook lekker tijd met het gezin besteden en af een toe een wedstrijdje van andere clubs kijken. Vind het altijd wel leuk om naar Dirkshorn 3 te kijken in de ochtend.''

Scheidsrechter

Het kwam weleens voor dat bij een wedstrijd van de jeugd geen scheidsrechter beschikbaar was. ''Toen werd aan mij gevraagd of ik die wedstrijd wilde fluiten. Ik vond het lastig omdat ik de spelregels totaal niet kende. Later ben ik me daarin gaan verdiepen en nu fluit ik al een jaar of vijf jeugdwedstrijden tot zestien jaar. Heel leuk om te doen en het helpt de vereniging en de twee elftallen die graag een wedstrijd spelen met een echte scheidsrechter. Ik heb ook een eigen aanpak. Ik laat altijd de gasten de aftrap nemen, ik zeg altijd de spelers van harte welkom, hopen dat ze respect voor elkaar hebben en hoop natuurlijk altijd op een sportieve wedstrijd.''

Ik zou nooit in KNVB verband wedstrijden willen leiden, maar wel actief blijven als clubscheidsrechter bij DTS.''

Erik-Jan Kistemaker fluit thuiswedstrijden bij DTS. Jeugd tot zestien jaar.