Naast de activiteiten in en rond het museum, kun je ook met supplanken en kano’s het Oosterdelgebied bezoeken.
Naast de activiteiten in en rond het museum, kun je ook met supplanken en kano’s het Oosterdelgebied bezoeken. (Foto: aangeleverd)

Leuke en leerzame middag in museum BroekerVeiling

LANGEDIJK - Op zaterdag 26 september organiseert stichting Langedijk4GlobalGoals van 14.00 tot 17.00 uur in museum BroekerVeiling een leuke en leerzame bijeenkomst. Die middag staan de acties en ambities van Langedijk4GlobalGoals centraal. De toegang is gratis, er is een gevarieerd programma voor jong en oud en er zijn toepasselijke prijsjes te winnen.

Samen op weg naar een duurzame wereld

Sinds begin dit jaar is Langedijk4GlobalGoals, de voormalige Millenniumgemeente Langedijk, een zelfstandige stichting. “We hadden voor dit jaar grootste plannen”, aldus voorzitter Klaas Zwart. “Maar vanwege de coronamaatregelen zijn alle onze zichtbare activiteiten afgelopen voorjaar stopgezet. De Repair Cafés, Bekerstreet, het verzamelen van duizenden bekers tijdens Indian Summer, en de geplande theatervoorstelling zijn allemaal niet doorgegaan. Wel heeft het nieuwe bestuur de ideeën en plannen voor de toekomst besproken. Die willen we graag delen, vandaar deze actiedag.”

Doorlopend programma

“Het museum is die middag gratis toegankelijk voor iedereen. We hebben een gevarieerd programma samengesteld. Naast stands waar we uitleg geven over onze vaste activiteiten als het Repair Café en het project Bestrijding Energiearmoede, gaan we in op de mogelijkheden van duurzame energie. Het Jan Arentszcollege toont welke projecten zij in Oeganda willen realiseren. De groentekar van Klas op groen laat de bezoekers kennismaken met gezonde én lekkere voeding. Ook laten ze zien welke soorten plastic er zijn en wat je daarmee kunt doen. Daarnaast zijn er voor de jeugd allerlei spelletjes.”

Leuk, lekker en leerzaam

“Naast de activiteiten in en rond het museum, kun je ook met supplanken en kano’s het Oosterdelgebied bezoeken. Een elektrische boot vaart je naar de eilanden van Oosterheem. Daar krijg je uitleg over hun biologische teelt. Via prijsvragen kun je je kennis op het gebied van duurzame ontwikkelingen testen, daar kun je toepasselijke prijzen mee winnen. De entree is die middag gratis, het hele museum en het buitengebied zijn vrij toegankelijk. Op die manier willen we iedereen kennis laten maken met een duurzame leefstijl. Die is niet belerend, saai of irritant, maar juist leuk, lekker en leerzaam. Daar kom je die middag wel achter.”

Coronaproof

“Uiteraard houden we rekening met alle coronavoorschriften. Het museum heeft daar overigens ervaring mee. Ze voldoen aan de voorwaarden, wij letten erop dat die worden nageleefd. Om die reden moeten de deelnemers aan de vaartocht naar de eilanden van Oosterheem zich vooraf aanmelden via info@langedijk4gg.nl. Dan weten wij wie er komt en is een veilige plek in de boot verzekerd is. Tevens vieren we die middag ons 12,5-jarig jubileum. Dat is een besloten bijeenkomst waar we de vrijwilligers in het zonnetje zetten.”

Voorzitter Klaas Zwart.