Jacco Huibers
Jacco Huibers

10 vragen aan Jacco Huibers

Het is tot nu toe een bijzonder jaar; In januari begon het bij mij persoonlijk met hartproblemen, waardoor werk en vrijwilligerswerk helemaal stil kwam te liggen. Hierna kwam corona, waardoor er ook veel activiteiten stil kwamen te liggen. Gelukkig wonen we in een dorp, waar bij de meeste mensen het glas half vol is. Inmiddels verbetert mijn fysieke en geestelijke gesteldheid beetje bij beetje steeds meer en hoop ik binnenkort diverse activiteiten rustig aan weer op te kunnen pakken.

Antwoord op de vraag van Leon van den Dool: Hoe gaat het nu alle activiteiten waarin jij betrokken bent stil liggen?

Wie bent u?

Ik ben Jacco Huibers, 43 jaar, 20 jaar getrouwd met Marjolijn en samen hebben we een zoon en een dochter. Ik ben, buiten mijn vaderschap en werk bij Amigo Plant In Heerhugowaard, vrijwilliger bij de BroekerVeiling, Huize Horizon en zit ik in het bestuur (diaken) bij de Hervormde Gemeente in Broek op Langedijk.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben er één van Jac. Huibers en Lijda Dekker. Mijn vader en moeder hebben een bloemkwekerij gehad aan de Westdijk in Heerhugowaard. Ondanks dat wij vroeger altijd aan de overkant van het kanaal hebben gewoond, heb ik mij altijd een Broeker gevoeld. De tijd dat ik op de Westdijk heb gewoond, ging ik naar de J.D. Van Arkelschool en deden we boodschappen in het winkelcentrum van Broek. Mijn vader is onlangs overleden en is begraven achter de Hervormde kerk in Broek op Langedijk. In deze kerk ben ik ook geestelijk grootgebracht en ben ik wekelijks te vinden.

Wat heeft u met dit dorp?

De saamhorigheid en activiteiten die georganiseerd worden zorgen voor een verbinding tussen mensen. Dit zie je onder andere met Koningsdag, de activiteiten van Langedijk Waterrijk en de Zuurkoolcup. De kerkelijke activiteiten staan regelmatig in het teken om alle inwoners van Langedijk te binden. Als een prachtig voorbeeld denk ik aan de herdenkingsdienst voor overledenen afgelopen november, in verbondenheid stonden we met elkaar stil bij het gemis en de hoop. Het was een geweldig mooie en ontroerende bijeenkomst, die zeer gewaardeerd werd. Maar ook Alpha cursussen, Refresh en Christmas Lite zijn mooie evenementen voor het dorp waar we als kerken bij betrokken zijn. Op die plekken voel ik mij echt thuis.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Het Poddedel. Het kleinere meertje achter het Oosterdel. je vindt er ruimte en rust, uitzicht en natuur, maar ook recreatie. Lekker zwemmen en varen.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Koolsail. Bij 9 eeuwen was ik nog erg jong, maar de edities van Koolsail heb ik heel bewust meegemaakt. Dit is waar Langedijk sterk in is. Dit jaar ging het niet door, maar volgend jaar wordt het een prachtig evenement, waar we kunnen laten zijn waar Langedijk groot in is.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Per direct weer beginnen met de sociale winkel. En dan vanuit de gemeente ook ondersteunen met kennis en kunde. Dit is de plek waar ideeën geboren worden, waar mensen laagdrempelig, connectie vinden, waar je kleine problemen vroeg op kan lossen, waar je mensen in hun waarde kan zetten. Waar je verbindingen tussen stichtingen en vrijwilligers kunt maken, waar je bedrijven aan stichtingen kan koppelen enz. Het kost een klein beetje maar dat verdien je als gemeente snel terug.
Ook zou ik me hard maken voor uitbreiding van Horizon, om de wachtlijsten van demente ouderen terug te dringen. Uitbreiding van de Broekerveiling en ondersteunen van horeca initiatieven om toeristen te verwennen. Ik denk dat de fusie met Heerhugowaard ook kansen geeft om te verduurzamen en het toerisme beter op de kaart te zetten.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Dat was van Ds van den Berg tijdens onze trouwdienst. Hij gaf ons de tekst mee: Aanvaard elkander zoals God ons ook aanvaard heeft. Oftewel kijk naar de ander en zet hem in zijn waarde, zoals jij ook in je waarde gezet zou willen worden. Daar wordt je uiteindelijk allemaal sterker van.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Bij ons in de kerk hebben we het thema 'Samen gemeente zijn' gehad. Dit zou ik graag uitbreiden naar de burgerlijke gemeente. We hebben elkaar nodig. Samen kom je verder. Ik hoop dat dit een thema mag zijn die in de huizen, straten, wijken en dorpen mag leven. Uiteindelijk zijn we 1 Langedijk en straks 1 Dijk en Waard. We moeten het samen met elkaar gaan rooien. Kom van de bank af en ga aan de slag! Niet alleen consumeren en zeggen wat niet goed gaat, maar je inzetten voor de ander.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?


Lia Rezelman; Hoe is het om in coronatijd te moeten dealen met de beperkingen bij een uitvaart?