Oproep aan alle betrokken Langedijkers

LANGEDIJK - ”Wij doen een oproep aan Langedijkers die betrokken willen zijn bij onze gemeente, met name op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdzorg, om zich aan te melden en deel uit te maken van de Cliëntenadviesraad van onze gemeente. Niet alleen ouderen maar ook jongeren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de Langedijker samenleving!”

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt hulp en ondersteuning voor burgers, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij. Het is wettelijk verplicht dat iedere gemeente een Cliëntenadviesraad (CAR) heeft, die daarbij gevraagd en ongevraagd adviezen kan geven. In Langedijk komt daar ook de Jeugdzorg bij. In Nederland wordt het stelsel van de jeugdzorg geregeld in de Jeugdwet. Die wet bepaalt dat de gemeenten bestuurlijk en financieel verantwoordelijk zijn voor alle vormen van jeugdzorg en jeugdhulp. De CAR is een belangrijk adviesorgaan en uit de woorden van de 6 leden, die momenteel zitting hebben, wordt duidelijk dat zij de bereidheid en openheid van ons gemeentebestuur als zeer positief ervaren. Maar het werkterrein van de CAR is best omvangrijk en met 6 leden te klein op actieve wijze goed advieswerk te kunnen afleveren.

De CAR vergadert minimaal 10 keer per jaar. De vergaderingen zijn openbaar en kunnen dus door de inwoners van Langedijk bijgewoond worden. De leden van de CAR ontvangen voor hun werkzaamheden een vergoeding. De adviezen worden door het college van burgemeester, wethouders en de gemeenteraad meegenomen in hun besluiten. De adviezen van de CAR zijn openbaar en opvraagbaar. Eén van de adviezen die de CAR gaf was bijvoorbeeld het mantelzorgcompliment dat, na verdwenen te zijn, onder andere door de rol van de CAR weer in het beleid van de gemeente terugkwam. Op het gebied van dementie vriendelijk beleid speelt de CAR een vooraanstaande rol. Ook het inzichtelijk en begrijpelijk maken van de diverse regels voor bijvoorbeeld mensen uit een andere cultuur is een belangrijk thema. “Digitaliseren is mooi, maar niet voor iedereen te begrijpen. Wij vinden voor onafhankelijke cliëntondersteuning met begrijpelijk foldermateriaal heel belangrijk.” De naderende fusie met Heerhugowaard heeft natuurlijk ook gevolgen voor de CAR. Er zijn al contacten tussen de adviesraden van beide gemeenten en op termijn zullen er werkgroepen gevormd worden om de nieuwe CAR van Dijk en Waard vorm te geven.

“Misschien is ons imago niet goed of zijn we te onbekend, denken de mensen misschien dat het saai is, maar echt, het is de moeite waard om actief mee te denken met onze gemeente!” Aanmelden kan via carlangedijk@gmail.com.