Parijs in zicht

Op het moment dat ik deze column inlever zijn er nog 4 dagen te gaan in deze Covid-19 Tour. Hoewel we door diverse rode gebieden rond Nice, Marseille en Lyon reden zijn er geen positief geteste wielrenners. In voorgaande jaren had een positieve of negatieve test een heel andere betekenis. Alleen de grote Tourbaas Christian Prudhomme had een positieve coronatest! En Parijs is ook nog code-rood gebied, wat betekent dat alle Nederlanders die voor de finish naar Parijs gaan, bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine moeten...

De Franse gele hesjes hinderden de Tour gelukkig niet. Gele shirtjes hebben alleen Jumbo-Visma renners die vaak voorop rijden. Toch wel een bijzondere Tour tot nu toe, de hele sfeer is anders en zelfs voelbaar in de huiskamers. Er is helaas weinig zicht op een Nederlandse Tour-winnaar. Maar als Primoz Roglic deze Tour wint zit er toch een Hollands tintje aan omdat hij voor de Jumbo-Visma brigade strijdt. Tom Dumoulin heeft hem als meesterknecht goed bijgestaan maar Primoz had deze Tour de betere benen. En bij zijn overwinning is dat de eerste Sloveense Tour-winnaar. Zaterdag gaan wij zien of Tadej Pogacar in de 36 km lange tijdrit Primoz Roglic uit het geel kan rijden. In mijn eerste column schreef ik al dat uit onverwachte hoek de Sloveen Tadej Pogacar zich zou gaan laten zien. Hij heeft al 2 etappes gewonnen en staat 2e in het algemeen klassement.

Het valt mij op dat er veel jonge renners doorbreken, dit geeft het wielrennen een enorme boost. Het klassement wordt aangevoerd door jonge Slovenen en Columbianen. Ook de Zwitser Marc Hirshi is nog maar 22 jaar. Egan Bernal (23) en Tadej Pogacar (22) hebben zich ook goed in de kijker gereden en als wij daar volgend jaar Matthieu van der Poel (23) ook nog bij krijgen staat het wielrennen er goed voor. De Belg Remco Evenepoel (20) komt eraan. In de voorbije jaren waren het meestal de wat oudere gelouterde renners die de dienst uitmaakten. Opleiding, voeding, training en motivatie door een landgenoot die goed presteert in de Tour zijn een belangrijke stimulans voor jonge renners. En als er in een land een Tour de France winnaar is gaan veel jongeren daar wielrennen. De jongste winnaar ooit was de 19-jarige Henri Cornet die de Tour in 1904 won. Uit Denemarken komen ook veel jonge goede renners en als in 2021 de Tour in Kopenhagen start zullen we daar zeker Deense talenten zien.

Heel jammer dat Bouke Mollema is uitgevallen. Ik had hem zeker in de top-10 verwacht. Vallen is altijd een negatieve ervaring.

Een pĆ³sitief gevolg van de Covid-19 is dat de renners niet worden gehinderd door supporters die hen de weg versperren!