Jurriaan Klomp.
Jurriaan Klomp. (Foto: Theo Annes)

Jurriaan Klomp laat kinderen leuker lezen op muziek

SINT PANCRAS - De meeste ouders zullen wel eens voorgelezen hebben. Het kind lag dan stil en ontspannen in bed en wil als het verhaaltje uit is: “Meer, meer, meer!” Zodra het tijd is voor de basisschool start de eigen leesontwikkeling. Leuk als op een dag uw kind trots meldt zelf een boek uitgelezen te hebben. Maar er zijn ook kinderen bij die dat lezen moeilijk vinden en tot op oudere leeftijd het etiket ‘dyslectisch’ opgespeld krijgen. Dat aantal is groeiende.

door Ben Wansink

In Nederland zijn er ongeveer 1,3 miljoen mensen boven de 16 jaar laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen en schrijven. Ongeveer 250.000 mensen in Nederland zijn analfabeet en kunnen dus helemaal niet lezen of schrijven. Schrijver en componist Jurriaan Klomp ziet daar een uitdaging in.

“Als componist van Auditieve Leermiddelen houd ik mij bezig met leesbevordering en leesplezier door lezen te combineren met muziek”, aldus Jurriaan. Als tiener was het vooral de muziek die hem aangreep. Dat was van huis eigenlijk niet zo, maar de singeltjes van zijn nichtjes waren daarbij belangrijk. Op zijn 13de ging Jurriaan gitaarspelen, omdat een vriendje dat ook deed. Hij volgde bij een leraar één jaar de lessen maar was te eigenzinnig om zich aan de opdrachten te houden. Hij leerde zichzelf die gitaar te bespelen. Begin 20 begon hij met een aantal vrienden een muziekstudio in het centrum van Alkmaar. Dat duurde ongeveer 10 jaar. Een tijd waarin hij veel componeerde, muziek opnam en gitaar inspeelde voor andere producers. In Sint Pancras vonden hij en zijn vrouw Merel een huis met een muziekstudio waarin hij alweer 15 jaar componeert en produceert. Waaronder voor het Pancrasser toneelgezelschap De Theatergroep voor het stuk ‘De Storm’ van Shakespeare. Passende muziek ontbrak nog en in samenwerking met lokale muzikanten produceerden zij acht nummers waar een cd van werd gemaakt. Het muziekproject ‘De Storm’ duurde één jaar en werd een groot succes. Nog in datzelfde jaar werd een nieuw avontuur gestart: Lezen op Muziek!

Ridder Mark

Voor het slapen gaan verzon Jurriaan verhaaltjes waar zijn kinderen Mila en Mattis gek op waren. Eén verhaal vonden ze zó leuk dat hij het opschreef. Dat verhaal werd Ridder Mark; een verhaal over een jongen die in Dierenrijk belandt waar hij de tovenaar moet bevrijden van de heks. Een beeldend verhaal vol avontuur en magie! Niet enkel zijn kinderen vonden Ridder Mark prachtig maar ook andere kinderen waaronder de destijds 8 jarige tweeling van grafisch ontwerper Josee Viveen. Zij bood aan het verhaal te illustreren en hoe! Zij wist het fantasievolle avontuur te verbeelden en de hoofdpersonages een gezicht te geven.

Met Lezen op Muziek ontlezing tegengaan

Dit was voor Jurriaan het startsein om zijn wens, zijn verhaal op muziek te zetten, te verwezenlijken. ‘Ridder Mark’ is geworden tot een multisensorische leesbeleving voor groep 5, 6 en 7 van het basisonderwijs. Hoe werkt dat? Hoe breng je tekst tot leven, hoe bevorder je leesplezier en taalontwikkeling binnen het basisonderwijs? Hoe breng je muziek het klaslokaal in? Dat was en is de uitdaging van Jurriaan voor de ontwikkeling van zijn Lezen op Muziek methode! Door middel van klanken en geluiden een leestekst visualiseren, die laten zien in de verbeelding van het kind!

Niet te stoppen

Stichting Lief Langedijk zag het belang van zijn werk, steunde onderzoek en financierde een kennismakingsfilm over Lezen op Muziek. Deze film werd opgenomen op de voormalige basisschool Sint Maarten in Oudkarspel (huidig IKC Oudkarspel), de eerste school ter wereld die met ‘Ridder Mark’ aan het werk ging. Dit bleek erg aan te slaan, de leerkrachten waren unaniem positief. Daarna kwamen onder andere de pabo’s, dyslexie-praktijken en ook buiten Nederland is de ontwikkeling niet te stoppen.

Verhalenreeks Oele

Jurriaan is al heel ver met zijn verhalenreeks over ‘Oele’ bestemd voor de groepen 3 en 4. Met ook hier als uitgangspunt het lezen te combineren met muziek. Zijn korte verhalen over Oele worden op dit moment landelijk getest binnen het basisonderwijs. En er zit een samenwerking aan te komen tussen zijn stichting De Dansende Ezelin en Leergoed, een kwaliteitswinkel die zich inzet voor goed leesonderwijs. Leergoed wil Ridder Mark en Oele in het nieuwe jaar toevoegen aan de leesmaterialen.

Met deze samenwerking hoopt Jurriaan zijn tijd volledig in te kunnen zetten voor de ontwikkeling van Lezen op Muziek. Ridder Mark deel 2 is reeds geschreven maar de tijd ontbreekt simpelweg nog om dit verhaal te kunnen voorzien van muziek, een proces wat ruim een jaar in beslag zal nemen. Met zijn stichting zou hij sponsoren aan willen trekken om met Lezen op Muziek ontlezing tegen te gaan. En vaker workshops Lezen op Muziek geven om kennis over taal en klank te verspreiden.

Er is nog veel werk te verzetten maar het is werk dat hij met heel veel plezier doet. Volg de ontwikkelingen op www.RidderMark.nl waar luisterfragmenten, de kennismakingsfilm en artikelen over lezen en muziek te vinden zijn.