Geen vuurwerk tijdens op oud & nieuw... vloek of een zegen?
Geen vuurwerk tijdens op oud & nieuw... vloek of een zegen? (Foto: Politie.nl)

Vuurwerkverbod in Langedijk

LANGEDIJK - De beslissing is gevallen: jaarwisseling geen vuurwerk. Eerder werd al een aantal vuurwerk producten verboden. Vanaf 1 december geldt al dat vuurwerkverkopers en consumenten (de klant dus) niet meer in het bezit mogen zijn van sommige vuurwerkproducten, zoals knalvuurwerk (rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), enkelshotsbuizen (singelshots) en vuurpijlen. Daar was al vanaf het begin van het jaar over gepraat en nu, daarbovenop, dus het algehele verbod. Hoe wordt daar op gereageerd en hoe wordt ermee omgegaan?

De laatste weken zijn er in Langedijk aan het einde van de avond weer een paar ongelooflijk harde knallen geweest. “Ik zat rechtop in mijn bed, had hartkloppingen..”, is één van de reacties. Natuurlijk is het verboden, die knallen zullen zeker vuurwerkproducten van zwaardere kaliber geweest zijn. Daar stoort de legale handel zich enorm aan. Harry Publichuizen van de vuurwerkimporteur Wolff Vuurwerk is daar heel duidelijk over: ”Dit probleem is al jarenoud, dat is rommel uit het verkeerde circuit, afkomstig uit het buitenland. Wij proberen al heel lang in goed overleg met de overheid hierover te praten, maar dat gaat moeizaam. Ik denk dat op de totale vuurwerkmarkt de helft illegaal is en dat zal toenemen nu het algemene verbod er is!” Hoeveel geld gaat er eigenlijk in de legale vuurwerkbranche om? Opnieuw Publichuizen: “We praten over 12 miljoen ton vuurwerk, een bedrag van meer dan 70 miljoen euro! Nu kun je gerust dus stellen dat we de noodklok luiden!”

Opgelost?

Je zou denken dat bij dat algeheel verbod de problematiek opgelost is. Niets is minder waar, naast de toename van het illegale circuit is daar ook het probleem wat te doen met de voorraad die via China naar Rotterdam en de importeur uiteindelijk bij de handelaar, de winkelier, terecht komt. “Nu dus niet, terwijl de bestellingen al gedaan zijn en de opslagruimten voller en voller worden.. De spullen even verder transporten naar een ander land is nauwelijks te doen, Duitsland bijvoorbeeld heeft zijn eigen aanvullende eisen en daar kunnen wij niets mee doen.” Aldus de importeur, die de vinger ook naar de politiek uitsteekt. ”Na de maatregel van 1 december storten partijen zoals GroenLinks en De Partij voor de Dieren zich hierop. Ik vind dat de corona-crisis en de eventuele overlast van dieren misbruikt worden. Het grootste risico van ondernemend Nederland is het handelen van de overheid!! Zij die zeggen dat vuurwerk tot wetteloosheid leidt praten onzin. Er zijn 10 miljoen mensen die vuurwerk afsteken op een goed manier, terwijl zo’n 2000 personen hufterig gedrag vertonen. Winkeliers krijgen gelukkig compensatie voor het niet kunnen verkopen van vuurwerk, de importeur wordt slechts het ophalen van het niet gebruikte vuurwerk vergoed.”

De winkelier

Het valt niet mee om winkeliers aan de praat te krijgen over het verbod op vuurwerk. Een aantal zijn zelf al gestopt met de verkoop en die wel wat kunnen zeggen willen dat liever anoniem doen. "Ik wil de ambtenaren te vriend houden en word er niets wijzer van door dingen te roepen die ik later bij bijvoorbeeld het aanvragen van een vergunning weer tegenkom. Er zijn altijd voor- en tegenstanders die tegen elkaar aanlopen. Kijk maar naar ja of nee kermis of een autorace op Zandvoort. Zodra er echter aan mijn eten gekomen wordt dan is dat vreselijk, daar word je ziek van. De overheid heb je nodig, hoe dan ook!” De wijkagenten en boa's zullen een hele kluif hebben aan de handhaving, hoe zal dat moeten gebeuren? Er zullen best richtlijnen voor de orde handhavers komen, maar gemakkelijk zal het niet zijn! De bekende vuurwerkverkoopwinkel Hans de Boer Tweewielers in Alkmaar windt er geen doekjes om. "We hebben al wel een voor-order geplaatst, maar kunnen, volgens afspraak, deze annuleren of terugzenden. Het is voor ons een hele strop, de omzet van de vuurwerkverkoop is broodnodig voor de stille maanden. Al weken wordt er bij ons om de folder gevraagd, dus de politie zal het heel druk krijgen met dat illegale vuurwerk, dat je nu al hoort. Ik ben heel benieuwd hoe groot de compensatieregeling zal zijn, er wordt gesproken over 40 miljoen, wat gewoon te kort is, als je spreekt over een landelijke omzet van ruim 70 miljoen!

Wordt vervolgd

Bij het schrijven van dit artikel was nog niet de uitspraak van de veiligheidsraad bekend die deze week bij elkaar komt. Volgende week daarom het vervolg met reacties van bijvoorbeeld onze burgemeester Leontien Kompier. Eén ding lijkt zeker: oudejaarsavond zal niet rustig verlopen wanneer er illegaal en dus gevaarlijk vuurwerk wordt afgeschoten. Laten we hopen dat het aantal slachtoffers ten gevolge van vuurwerk dan niet de spuigaten uitloopt, hetgeen de druk op die ziekenhuizen alleen maar zal doen toenemen!

BEN WANSINK

Geen vuurwerk tijdens op oud & nieuw... vloek of een zegen?