Voor de jeugd van Dijk en Waard is er een jongeren-uitagenda, met elke dag een activiteit.
Voor de jeugd van Dijk en Waard is er een jongeren-uitagenda, met elke dag een activiteit. (Foto: AdobeStock/ bewerking Bart Agterberg)

Jongeren komen al chillend de coronawinter wel door

DIJK & WAARD – Onder de werktitel ‘Jongeren de winter door’ worden de komende weken allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren. Een welkome afwisseling voor de jeugd, die het dit coronajaar niet gemakkelijk heeft.

Op diverse locaties zijn activiteiten voor jongeren

Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar jongeren worden extra hard getroffen, doordat ze nergens terecht kunnen om te relaxen met leeftijdsgenoten. “Inmiddels is er het een en ander veranderd: jongerencentra en jeugdhonken mogen open”, vertelt Jasmijn van Vliet, cultuurverbinder jongeren in Heerhugowaard en Langedijk. “Uiteraard binnen de geldende regels van het RIVM. Maar voor de jeugd tot en met zeventien jaar gelden geen limieten. Speciaal voor die groep worden de komende weken, tot en met de kerstvakantie, dagelijks activiteiten georganiseerd.”

‘Haal de jongeren van de straat’, met die opdracht ging Jasmijn aan de slag . Ze onderzocht hoe de jeugd tot en met zeventien jaar samen kan komen, wat er nodig is om activiteiten voor hen te organiseren en hoe ze ervoor kan zorgen dat de plekken waar die activiteiten plaatsvinden voldoende zichtbaar zijn. De locaties die meedoen zijn Cool kunst en cultuur, Jc Kompleks, The Gate, B3, Lux en het jongerenwerk in Langedijk en Heerhugowaard. “Het zou mooi zijn als meer locaties zich aansluiten”, aldus Jasmijn. Inmiddels is in kaart gebracht welke activiteiten hier de komende zeven weken worden georganiseerd. “De locaties zijn heel enthousiast en staan te springen om de jeugd te ontvangen!”

Café Cool wordt gamehal

Het aanbod aan activiteiten varieert; soms blijft het beperkt tot ‘chillen en gamen’. “Dat komt omdat het voor veel jongeren vaak al voldoende is om een plek te hebben waar ze met vrienden samen kunnen komen”, aldus Jasmijn. Op andere dagen wordt het grootser aangepakt. Zo wordt het café van Cool kunst en cultuur in de kerstvakantie omgebouwd tot gamehal, compleet met atari- en arcadespellen, airhockey, tafelvoetbal, tafeltennis en een racesimulator.

“Doordeweeks is dit het domein van de jeugd tot en met zeventien jaar, maar op zondag kunnen ook gezinnen een tijdslot reserveren.” Het theater zet bovendien de deuren open voor jongeren om te zien hoe het er achter de schermen aan toegaat. “Zeker interessant voor jongeren die interesse hebben in geluids- en lichttechniek”, benadrukt Jasmijn.

Bounceball en lasergamen

Ook de andere locaties hebben een aantal bijzondere activiteiten op de planning. In B3 in Sint Pancras verzorgt Ton Dijkman, een van de topdrummers van Nederland, zondag 20 december een clinic en kunnen de allerkleinsten (al vanaf twee jaar) op 3 januari een Fit Dance Joy-dansworkshop volgen. JC Kompleks organiseert in samenwerking met MET jongerenwerk in de kerstvakantie lasergamen en FIFA spelen, en Jongerenwerk Langedijk houdt op 30 december een bounceball-evenement (bij de meesten bekender als ‘tamponhockey') in sporthal Geestmerambacht. Bij Lux jeugdwerk in Stad van de Zon is er elke woensdag van 14.15 tot 17.00 uur inloop voor de jeugd van acht tot en met twaalf jaar en bij The Gate aan de Deimoslaan staat de deur elke vrijdag van 15.00 tot 19.30 uur open voor jongeren van twaalf tot en met achttien jaar.

Jasmijn: "Het leuke is dat er telkens iets nieuws bij kan komen. Jongeren hebben dus volop mogelijkheden voor wat ontspanning, om zo de coronaperikelen even achter zich te kunnen laten.”