Jan Bruin
Jan Bruin Jan Bruin

10 vragen aan Jan Bruin

Ik ben Jan Bruin, 73 jaar oud, geboren en getogen in Zuid Scharwoude. Ik ben getrouwd met Gerda Schoenmaker. Tijdens mijn werkzame leven was ik tuinder. Voor de ruilverkaveling, die hier in 1973 plaats vond, was ons werk verspreid over diverse akkertjes in het ambacht. Dit was heel erg bewerkelijk, omdat er veel gevaren moest worden. Na de verkaveling kregen wij een perceel van 12 HA wat een hele verbetering was. Wij zijn bij het bedrijf, dat in de polder was, ook gaan wonen. Door de uitbreiding van het dorp over de Westelijke Randweg heen wonen wij nu aan de rand van het dorp. Er is in de tuinbouw veel veranderd door de jaren heen, van heel veel kleine tuinders zijn er nu nog maar een paar grote over. Maar ik denk dat de tuinbouw ten westen van Zuid en Noord Scharwoude ook zal verdwijnen ten behoeve van de woningontwikkeling.

De vraag van Willem Witte: Hoe zie jij de toekomst van de agrarische sector in dit mooie gebied?

Wie bent u?

Nadat wij het bedrijf hadden opgeheven ben ik vrijwilliger geworden bij de BroekerVeiling. Met enkele collega’s houden wij nog enkele akkers bij. De groente die wij telen wordt dan weer in de veiling verkocht. Ook gaan wij in de zomer naar de Kaasmarkt waar wij met schuitjes door de grachten varen met kazen erop.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben dr ien van Bertus Bruin en Annie Mul. Mijn vader is geboren in Zuid Scharwoude en mijn moeder in Noord Scharwoude. Ik kom uit een gezin met 8 kinderen, 4 zussen boven mij en 2 broers en een zus onder mij.

Wat heeft u met dit dorp?

Ik heb alles met dit dorp. Ik ben hier opgegroeid en heb heel veel ontwikkelingen meegemaakt. Van vaarpolder naar rijpolder, van een krappe dorpsstraat naar een goede infrastructuur. Veel nieuwbouw en toch ook nog weer doorvaarbaarheid.

Mooiste plek?

Er zijn veel mooie plekjes, vaar maar eens door hert duizend eilandenrijk, kijk bij de Broeker Veiling, het Geestmerambacht. Ook op het land bij de zonsopkomst, de heerlijke rust.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

De jaarlijkse kermis in Zuid Scharwoude. De optochten door het dorp vroeger met de gymvereniging van D.V.V. En niet te vergeten de 9 eeuwfeesten, zes weken lang in 1980. Wat waren de dorpsbewoners saamhorig met elkaar.

Als u burgemeester was?

Ik zou zorgen dat onze identiteit van het dorp niet verloren gaat bij de fusie met HHW, maar zorgen voor een goede samenwerking.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Blijf bij jezelf en geniet van het leven.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Zorgen dat de identiteit bestaan blijft en dat er goed gekeken wordt waar er gebouwd gaat worden. En dat het een goed doorvaarbaar dorp blijft.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Dirk Jan Slot: Hoe zie jij de ontwikkeling van het Oosterdelgebied na de fusie?