De creatieve jongeren van Featherhair Creations.
De creatieve jongeren van Featherhair Creations. (Foto: aangeleverd)

Creatieve jongeren ontwikkelen met Featherhair Creations eigen voorstellingen

HEERHUGOWAARD – Achttien jaar is Anne Hiddinga pas, maar dat weerhoudt de creatieve Heerhugowaardse er niet van om haar dromen waar te maken. Na elf jaar musicalles wilde ze met een groep van vijf vrienden dolgraag nog één laatste keer op het podium van Cool kunst en cultuur schitteren.

Ze creëerden onder de naam Featherhair Creations helemaal zelf de muzikale theatervoorstelling ‘Zoals het wordt verteld’, die ze in december succesvol opvoerden in de Rodi Media-zaal van Cool. Maar wat begon als een eenmalig project, smaakt naar meer. “We willen nu doorpakken en beter worden”, vertelt Anne. “En we hopen dat meer enthousiaste jongeren uit Heerhugowaard en omgeving zich bij ons aansluiten. Eind augustus hebben we audities voor onze nieuwste voorstelling ‘Fantasieè en de avonturen van de rotzooibende’. Altijd al eens in een musical willen spelen? Meld je dan aan!”

Creatieve duizendpoot

Al op haar vijftiende had creatieve duizendpoot Anne plannen om een eigen theatercollectief op te richten. Het tekent haar wilskracht en inventiviteit dat haar dat binnen een paar jaar gelukt is. “Ik ben er helemaal blanco ingegaan en heb alles zelf moeten uitzoeken. We begonnen met een klein clubje en repeteerden in de tuin van mijn ouders. Toen dat niet meer ging, vonden we gelukkig een repetitieruimte in JC Kompleks. Daar waren ze razend enthousiast. En het werkt natuurlijk ook fijner en professioneler met een echte vloer als ondergrond.”

Met haar collectief Featherhair Creations wil Anne jonge mensen de kans geven om zichzelf vrij en veilig te ontwikkelen. Dat doet ze door gezamenlijk eigen producties te schrijven en te produceren. Deze groep valt nu volgens haar vaak net overal tussen. “Binnen een vereniging of opleiding krijg je nooit zo veel vrije ruimte of invloed op de productie als hier. Wij maken álles zelf: ieder liedje, decorstuk, kostuum of poster; het is allemaal bedacht en in elkaar gezet door beginnende, jonge makers. De jongeren bepalen zelf de regels. Bovendien hoef je geen podiumervaring te hebben of een bepaalde opleiding te doen om je bij ons te kunnen aansluiten. Je doet bij ons wat je leuk vindt en bepaalt zelf hoe lang je erbij blijft. Wij zien kunst als middel om ervaring mee op te doen. Heb je ambities om het te gaan maken in de kunst? Dan kun je bij ons al beginnen met het opbouwen van je netwerk.”

Audities

Ondanks al die vrijheid verwacht Anne wel honderd procent toewijding van haar team. “Talent, passie en werkhouding, dat is wat telt. Wij bieden jongeren een eerlijke kans om hun ambities na te jagen, maar die kans moet je wel willen grijpen en samen iets willen creëren. Vaak kun je bij de audities al zien of iemand ervoor wil gaan en of hij of zij in de groep past.” Voor de nieuwe productie ‘Fantasieè’, een avontuurlijke musical voor het hele gezin (6+) – in de stijl van ‘Alice in Wonderland’ en ‘The Neverending Story’ - waarin een jongetje verdwaalt in een fantasiewereld, worden donderdag 27 augustus audities gehouden. Acteurs van tussen de vijftien en dertig jaar oud (onder- en bovengrens zijn flexibel) kunnen zich nog tot 18 juli hiervoor aanmelden; voor de hoofdrol wordt gezocht naar een jongetje van tussen de acht en dertien jaar oud. Anne: “Op onze site featherhaircreations.nl vind je de karakterbeschrijvingen en kun je bepalen voor welke rol je auditie zou willen doen. Wie niet gecast wordt, krijgt een rol achter de schermen – bijvoorbeeld met betrekking tot het decor, de kleding of de PR. Wie weet ontdek je in die rol wel een onvermoed talent! We repeteren vanaf september elke donderdag in Kompleks.”

Theater Escape Room

Voor het zover is, kunnen jongeren met acteerambities hun talenten alvast inzetten tijdens de speciale Theater Escape Room, die Featherhair Creations in samenwerking met cultuurverbinder jongeren Jasmijn van Vliet en Cool kunst en cultuur deze zomer organiseert. Anne: “We hebben een spannend verhaal bedacht: er is een moord gepleegd in het theater en de spelers moeten deze zien op te lossen. Een soort real life Cluedo vol puzzels en spellen. Dankzij de interactie met onze acteurs blijft het dynamisch en onvoorspelbaar.” De Theater Escape Room kan gespeeld worden door groepen van maximaal vijf personen (minimumleeftijd negen jaar) en staat op de agenda voor zaterdag 15 augustus (bij veel animo worden extra speeldata toegevoegd). Aanmelden kan via www.coolkunstencultuur.nl. Aanmelden voor de audities van ‘Fantasieè’ kan tot 18 juli via featherhaircreations.nl.

Anne: 'Bij Featherhair Creations kunnen jongeren spelenderwijs leren, een netwerk opbouwen en ervaren wat ze het leukst vinden om te doen.'