Sietse Wiersma in zijn atelier.
Sietse Wiersma in zijn atelier. (Foto: Vincent de Vries)

Levenswerk Sietse Wiersma verzameld in een kunstkalender

OUDKARSPEL - Een interview met Sietse Wiersma kan niet plaatsvinden zonder eerst een uitgebreide ronde door zijn galerie en atelier te doen, samen met de kunstenaar. Een verzameling van zijn werken prijkt aan de wanden van zijn galerie, met bij elk werk een eigen verhaal.

door Marsha Bakker

"Dat verhaal vertel ik graag", zegt Sietse, en hij legt uit waarom hij koos voor een bepaalde combinatie van voorwerpen, waarom hij de communicatie tussen mensen en dieren graag schildert, en dat een kleur die op meerdere plekken terugkomt in het werk zorgt voor de perfecte balans.

Logische lijnen

Hij laat zien hoe lijnen logisch terugkomen in de lucht, in de sloot, in het hek in het weiland en in de vlaggenmast op de boot, die wijst naar de trouwfoto van zijn ouders. Hogere wiskunde soms, terwijl het heel logisch is als je naast Sietse staat en het werk van dichtbij bekijkt, het ene detail nog indrukwekkender dan het andere. "Zie je dat huis op de achtergrond? Daar ben ik geboren."

Genieten

Sietse schildert vooral uit het hoofd, waarin veel herinneringen zijn opgeslagen die een onuitputtelijke inspiratiebron zijn. Soms schildert hij iets na, een Langedijker landschap, of de opoefiets die in de galerie staat en in meerdere werken terugkomt. Heel zelden gebruikt hij het internet.

Geen enkel werk is zomaar een mooi plaatje, over elk detail is nagedacht. Het is genieten met een hoofdletter G als een verbaal sterke kunstenaar zijn werk toelicht en laat zien wat je soms op het eerste oog ontgaat.

Mooiste werk

We zouden bijna het doel vergeten van dit interview. Sietse heeft namelijk recent een langgekoesterde wens uit laten komen: een eigen kunstkalender.

Als de proefdruk op tafel wordt gelegd is het duidelijk: dit is meer dan slechts een verjaardagskalender met 12 prenten van de schilder Sietse Wiersma. Het is een collectie van zijn mooiste schilderijen uit de laatste twee decennia, samengevat in een gebruiksvoorwerp, die -als het goed is- straks in heel veel huizen hangt en elke dag weer wordt bekeken door velen. Het is ook een familieproject, waarbij de kinderen van Sietse en zijn echtgenote Tineke een zeer belangrijke rol speelden.


Lees verder op pagina 7

Sietse Wiersma.