Yvonne van Yvon’s Bodyfashion ondergaat de lockdown gelaten: "Ik ben alvast maar aan het balansen geslagen!"
Yvonne van Yvon’s Bodyfashion ondergaat de lockdown gelaten: "Ik ben alvast maar aan het balansen geslagen!" (Foto: archief Rodi Media)

Langedijker ondernemers gaan creatief om met de lockdown

LANGEDIJK - Je bent pas een ondernemer als je durft te ondernemen… Met die gedachte in het hoofd gaan de ondernemers, ook in Langedijk, de lockdownperiode in. Creatief en inventief. Veel verdiend zal er niet worden, maar bij de pakken neerzitten, nee, dat ligt niet in de aard van de ondernemer. Even een rondje bellen naar een aantal van hen.

door ben wansink

“Ik kreeg afgelopen maandag te horen dat sluiting dreigde. Veel kon ik daar op dat moment niet aan doen, de zaak is immers dicht op maandag”, vertelt Yvonne van Yvon’s Bodyfashion in Noord-Scharwoude. “De berichten kwamen afgelopen weekeinde wel binnen, maar hoop hou je altijd. Nu is de zaak dus gesloten en ben ik met mijn collega maar aan het balansen geslagen en andere klusjes op gaan pakken! Wij vermaken ons wel. Maar ik vind deze periode vooral voor jonge mensen heel moeilijk.”

Energie

Bij Woonrijk in Broek op Langedijk is ook Roy nog vol energie. Hij gebruikt woorden als ‘anticiperen’ en ‘concretiseren’ van nieuwe ideeën en plannen. “Wij passen allereerst de website aan en voeren uit wat enigszins mogelijk is. Afhalen van goederen, bezorgen van bestellingen die telefonisch of via de site gedaan kunnen worden. Ook kan de klant videobellen. Wij houden dus de communicatie met onze klant zo veel mogelijk op niveau! En dan maar afwachten hoe het er na half januari voor staat.”

Jan Bouwes

Ook Jan Bouwes van de gelijknamige fietsenhandel in Noord-Scharwoude zit niet bij de pakken neer. “Ik zag de sluiting wel aankomen en dat juist in een tijd, waarin inkomsten te halen zijn. De kerstvakantie is bijvoorbeeld geschikt voor de verkoop van mountainbikes en schaatsen. Maar de werkplaats blijft open voor reparatie en onderhoud. Gelukkig hoeft mijn werknemer niet thuis te zitten, maar kan aan de slag blijven. Misschien komt er een koude periode en gaat na deze gedwongen sluiting de verkoop van schaatsen lopen. Ook heb ik in deze periode een haal- en brengservice, de klant kan dus gewoon bellen!”

Face Time

Juwelier Ed Ydo in Noord-Scharwoude is druk met reparaties. “Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen mogen open blijven, zegt de overheid en daar hoort mijn bedrijf dus bij. Ik heb wat dat betreft gelukkig nog voldoende werk. En wat de verkoop betreft? Wij passen de website aan zodat de klant kan bekijken wat wij te bieden hebben. De sociale media zijn daarbij een uitstekend hulpmiddel. Ik heb collega’s die daar heel goed mee kunnen omgaan. Wij fotograferen momenteel onze artikelen, waaruit mensen kunnen kiezen en via Face Time kunnen wij ze dan verder helpen.” Dat ouderen daar problemen bij hebben beseft Ed, maar daar kan hij weinig aan doen.

Expert Woldhuis

Expert Woldhuis, de elektronicawinkel in Zuid-Scharwoude, blijft afhaalpunt van DHL, maar heeft natuurlijk ook geen winkelverkoop. Ook hier heeft de klant die bestellen wil online echter genoeg mogelijkheden. Ook is de zaak telefonisch de gehele periode goed bereikbaar .”Wil je een televisie bestellen, dan zal je het moeten hebben van de specificaties welke op onze website staan, want komen kijken om het toestel te zien gaat dus niet. Natuurlijk blijft leveren geen probleem, het personeel in de buitendienst blijft gewoon aan het werk.”

Boekhandel Middelburg

Enige weken geleden werd bekend dat boekhandel Middelburg per 31 december de deuren definitief sluit. Deze laatste weken zouden in het teken van aanbiedingen staan. Maar daar komt dus niets van terecht. Stonden maandag 14 december, de dag van de bekendmaking van de lockdown, de mensen nog buiten in de rij en de dinsdag daarna viel het stil. "Ik heb dus weinig aan die leegverkoop gehad, maar kan het grootste deel van de voorraad gelukkig aan onder andere collega's kwijt. Eigenaresse Marijke: "Onze pakketdienst blijft open, we mogen postzegels verkopen en kentekenbewijzen regelen maar voor de rest niets meer. Ik had me die laatste periode echt anders voorgesteld, en hoop ergens nog dat na de kerst een versoepeling plaats gaat vinden. Maar dat zal wel valse hoop zijn!”

Als onze ondernemers nog zo vol daadkracht zitten moet dat voor hun klanten toch voldoende aansporing zijn om ondernemend Langedijk niet te vergeten. Langedijk heeft de ondernemers hard nodig en, ondanks toegenomen verkoop via diverse internetsites, zal de Langedijker bevolking hun winkelaanbod niet mogen vergeten. Een dorp zonder winkels is als een … ach, vul dat zelf maar in!