Beeldende Kunstenaar Wiersma geeft een kalender uit met daarin zijn mooiste schilderijen
Beeldende Kunstenaar Wiersma geeft een kalender uit met daarin zijn mooiste schilderijen (Foto: Vincent de Vries)

Kunstkalender van Sietse Wiersma

Vervolg van voorpagina


"Onze kinderen Rienk, Arjen en Marijke hebben elk hun steentje bijgedragen", vult Tineke hem aan. "Terwijl Rienk van de vormgeving is, heeft Arjen samen met Sietse de teksten geschreven en Marijke dacht mee over welke schilderijen bij welke kalendermaand pasten. Over welke werken er wel of juist niet in moesten komen werd uitgebreid gedebatteerd, met altijd Sietse als degene die uiteindelijk de knoop doorhakte. Zo hebben we met het gezin een heel proces doorlopen met de kalender als resultaat. We zijn er allemaal enorm trots op."

Lastige horde

"Ik heb eigenlijk nooit stress", zegt Sietse aan de keukentafel van hun gerestaureerde koolschuurwoning aan de Provincialeweg. "Maar met een kritisch oog op de juiste kleurweergave bleek het drukproces een lastige horde. Ik zou bijna zeggen: niet voor herhaling vatbaar", zegt hij gedecideerd. "Alhoewel, een mooi kijkboek voor op de koffietafel nog wel op mijn bucketlist staat. Het is iets waar ik me normaliter gelukkig zelden mee bezighoud. Ik werk altijd in mijn eigen tempo, ook als ik in opdracht werk. En ik twijfel bijna nooit aan wat ik maak en waarom ik iets maak. Nu werd ik geacht overal over na te denken; van lettertype tot papiersoort."

Louterend

De coronacrisis heeft Sietse niet geraakt, de opgelegde rust werkte eerder louterend. "In het begin was er de paniek: ik kan niks, alles wordt afgelast, alles is anders. Maar nadat we er een beetje aan gewend waren ben ik gaan klussen. Ik heb de bedstee deurtjes teruggehangen op hun oorspronkelijke plek en heb buiten een boomhut gebouwd voor de kleinkinderen. Heerlijk, zonder vooropgezet plan, poten in de modder en gewoon: doen."

Mantra

Het lijkt het mantra te zijn geworden van de dit jaar 70 geworden Wiersma: Waarom zou je je druk maken over zaken waar je geen invloed op hebt. "Maar ik heb makkelijk praten hè", relativeert de geboren Fries. Want alhoewel de zaken momenteel even minder gaan omdat evenementen als de Alkmaarse Kaasmarkt en Keukenhof afgelast zijn, is de reputatie die hij inmiddels heeft opgebouwd ruim voldoende om aan aandacht geen gebrek te hebben. Lachend vertelt hij: "Als ik in mijn oude Volvo door het dorp rijd, blijf ik groeten naar iedereen. Zo'n zwaaihandje op het dashboard zou dan best handig zijn.”

Bestellen

De kunstkalender van Sietse is in gelimiteerde oplage beschikbaar en te verkrijgen via de website: www.sietsewiersma.nl. Op de website kunt u een goed beeld krijgen van de inhoud.

De kalender is daarnaast onder andere te koop in de volgende winkels: Primera Langedijk (Noord-Scharwoude), Primera Marsdiep (Den Helder), Primera Julianadorp (Julianadorp), Boekhandel De Kameleon (Winkelcentrum Broekerveiling - Broek op Langedijk), Boekhandel Van der Meulen (Alkmaar) en Afuk (Leeuwarden). De recente lockdown heeft er echter voor gezorgd dat de meeste van deze winkels gesloten zijn.

U kunt uw kalender bestellen op de website of wachten tot de winkels weer open zijn.