De horeca moet opnieuw bloeden.
De horeca moet opnieuw bloeden. (Foto: Pixabay)

Langedijker horeca huilt: wéér zijn ze kind van de coronarekening

REGIO - De horeca is opnieuw het kind van de rekening. In de dinsdagavond door Mark Rutte bekend gemaakte nieuwe maatregelen maakte de premier onmiddellijk een einde aan eventuele hoop, door te stellen dat de horeca de komende weken dicht gaat. De maatregelen duren vier weken.

Fikse tegenvaller in een toch al zwaar jaar

Cafés en restaurants blijven dus potdicht evenals de koffieshops. Afhalen in beide bedrijfstakken mag wel maar niet na 20.00 uur. Theaters en congreszalen mogen niet meer dan dertig bezoekers toelaten, enkele uitzonderingen daargelaten. En amateursportverenigingen mogen wel trainen maar de competitie is stilgelegd. Verder zijn de koopavonden uit den boze. De maatregelen gingen woensdagavond om 22.00 uur in.

De horecaondernemers van Langedijk zijn er ziek van. Donderdagavond - de laatste avond dat het nog kon - waren nagenoeg alle tafeltjes bezet en werden de biervaten grotendeels leeggedronken. Maar het is weer een fikse tegenvaller, in een toch al zwaar jaar.

Mark van De Roode Leeuw had net een nieuwe kaart geïntroduceerd, en elke vrijdagavond live muziek door de talenten van Artquake. In de grote zaal had hij een kinderparadijs gemaakt met verschillende springkussens. "We hebben deze laatste dag enorm genoten, van de kids die 's middags waren en een topmiddag hadden, van de dinerende gasten en van alle positieve reacties van mensen die er 's avonds waren. Wat we nu gaan doen? Ik weet het nog niet. We gaan dit weekend om tafel of we het menu online zetten of dat we helemaal dichtgaan. Ik ga het eerst allemaal even laten bezinken."

Michele van Concordia: "Ik had wel een voorgevoel, maar heb dat aldoor weggedrukt. Toen ik het op de persconferentie hoorde moest ik er echt van huilen. Verschrikkelijk ... wéér wordt de horeca gestraft, terwijl wij het laagste percentage besmettingen veroorzaken volgens de RIVM. Ik hoop dat ik het vol ga houden en ga keihard mijn best daarvoor doen."

Ton van De Burg: "Natuurlijk hadden we het zien aankomen, maar het komt toch weer binnen. Daarnaast was twee weken sluiting de verwachting en dat werden er vier. Maar het blijft verdrietig natuurlijk wat ook te merken was bij onze medewerkers. Vanavond hadden we bijna vol huis met veel vaste gasten die ons een hart onder de riem wilden steken, superlief natuurlijk. Maar vanaf morgen toch vizier weer vooruit, we gaan weer mooie gerechten voor de mensen thuis koken, kijk op www.deburg.nl, en natuurlijk blijven onze winkels volop draaien. En heel misschien gaan we nog wat opknappen maar dat weten we nog niet zeker."

Jeannette en Dick van Chez Frans hadden dit niet verwacht. "We hoopten eigenlijk wel tot 18.00 uur open te mogen blijven. Inmiddels is dit - ook door ook een intern coronageval - de derde keer dat we moeten sluiten. Uiteraard moeten wij geld verdienen maar omdat het gastheer/-vrouwschap voor ons zo belangrijk is, is dit ook telkens weer een psychische aanslag. Maar we zetten de schouders er weer onder en hopen dat de gasten ons blijven steunen met bestellingen. We blijven open bij ons afhaalloket, automatiek, ijswinkel en koffies to go!"

Gudy van De Knip: “Vanavond hebben veel van onze vaste gasten zich nog even laten zien om ons een hart onder de riem te steken. Dit is wederom een mokerslag voor ons en onze collega’s. Partijen die weer geannuleerd moeten worden. Ook al was dat maar met 30 personen. Het kost ons heel veel geld. We gaan bij De Knip gewoon door met bezorgen. Bij de Heerlijkheid is de snackbar geopend van 16.00 tot 20.00 uur van vrijdag tot en met zondag. En dan zien we wel weer...”

Wouter van MarktZicht Eten en Drinken schrok ervan, want die waren net weer open! “Uiteraard hielden we wel rekening met strenger wordende maatregelen, maar zo snel een lockdown in de horeca hadden we natuurlijk niet verwacht. We gaan alles in het werk stellen om al dit weekend te starten met afhaal en bezorgen van dinergerechten. Ook gaan we Langedijk verrassen met culinaire verwenboxen! Wordt vervolg...”

Ruben van De Schelvis vindt het niet alleen vervelend voor zichzelf, maar ook voor de biljarters en de leden van de kolfvereniging is het weer een fikse domper. "We waren met z'n allen net gewend aan de nieuwe regels waardoor we in juni weer open mochten. Er was veel begrip en iedereen hield zich er netjes aan. NU we toch weer dicht moeten overheerst machteloosheid. Terwijl ik vooral hoop dat we straks iedereen weer in goede gezondheid mogen ontvangen."