Het is een drukte van belang bij de divers rotondes in Broek op Langedijk. Zowel fietsers als automobilisten komen soms ogen tekort.
Het is een drukte van belang bij de divers rotondes in Broek op Langedijk. Zowel fietsers als automobilisten komen soms ogen tekort. (Foto: Rodi Media/MB)

Wethouder Nils Langedijk heeft het druk met de verkeersveiligheid

LANGEDIJK - Hoe staat het met de verkeersveiligheid in onze gemeente? Naar aanleiding van reacties uit de Langedijker gemeenschap, waarin met name de veiligheid van de fietsers aan de orde gesteld werd, is het tijd om eens de verantwoordelijke wethouder Nils Langedijk hierover te ondervragen.

Door Ben Wansink

Herhaaldelijk staan er berichten op Facebook over ongelukken, van een lichte valpartij tot ongelukken met ernstige verwondingen waar de ambulance voor moest worden opgeroepen. Met name de drie rotondes in Broek op Langedijk zijn locaties waar deze ongelukken gebeuren. Op Facebook zijn de reacties verdeeld, van: mensen moeten hun kinderen leren om oogcontact te zoeken met automobilisten, 'voorrang neem je niet maar krijg je', tot 'er zou een fietstunnel moeten komen' of 'wijzig de rijrichting van de fietsers dat geeft overzicht en duidelijkheid.' Wel is duidelijk dat de roep om aanpassingen door de gemeente groot is.

Onderhoudsniveau op peil

Nils Langedijk heeft naast verkeer en vervoer ook openbare ruimte in zijn portefeuille, waar ook onderhoud van wegen een onderdeel van is. "Toen ik in 2018 wethouder werd, trof ik een onderhoudsniveau van onze wegen en fietspaden aan dat matig was, daar moest echt wat aan gebeuren. Nu kan ik zeggen dat wij wat dat betreft op een gemiddeld niveau zitten. Er wordt wel eens geklaagd omdat er weer een weg in Langedijk opengebroken is, maar dat is echt noodzakelijk. Zo is net een deel van de Voorburggracht in Broek op Langedijk vernieuwd en de Kruissloot in Sint Pancras."

Nauertogt

"De Nauertogt pakken we nu ook op. In overleg met Koedijkers wordt een plan gemaakt om deze weg te vernieuwen, met een verbreding van het fietspad. Daarnaast zijn gesprekken in Sint-Pancras gestart om de verkeersafwikkeling in het dorp te verbeteren. Dit dossier is niet nieuw. Hier wordt al vijftig jaar over gesproken. De laatste jaren zie je een toenemende drukte op wegen als de Beneden- en Bovenweg, wat leidt tot gevoelens van overlast en onveiligheid.

Lees verder op pagina 9

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding