Stichting Interkerkelijk Steunfonds Langedijk geeft ook bakfietsen weg, en dat is voor sommige ouders een hele verademing.
Stichting Interkerkelijk Steunfonds Langedijk geeft ook bakfietsen weg, en dat is voor sommige ouders een hele verademing. (Foto: aangeleverd)

Interkerkelijk Steunfonds helpt inwoners die in financiële nood verkeren

LANGEDIJK – Alle inwoners van de gemeente Langedijk die in financiële nood verkeren kunnen bij Stichting Interkerkelijk Steunfonds Langedijk (SISL), aankloppen. Dat kan al 25 jaar en hopelijk in de toekomst nog vele jaren. Een hulpaanvraag komt binnen bij ons contactpersoon. "Bij het beoordelen van een hulpaanvraag, door ons dagelijks bestuur, kijken wij naar de mens en zijn situatie en we maken geen onderscheid naar leeftijd, geslacht, huidskleur, godsdienstige of politieke overtuiging", zegt Sylvia Smit, secretaresse van SISL.

"Onze stichting wordt gefinancierd door de jaarlijkse bijdragen van de deelnemende kerken, donaties van bedrijven en particulieren", aldus penningmeester Cor de Groot. "Het is een samenwerking van alle kerken in de gemeente Langedijk, met uitzondering van Sint Pancras. Die hebben een eigen goededoeleninstelling, het Kossen Leyen Fonds. Toch is voor veel mensen de drempel te hoog om aan 'vreemden' hun problemen voor te leggen. Dat is helemaal niet nodig. Mensen moeten uit hun schulp komen en aangeven wat hun problemen zijn. Bij iedere aanvraag is er wel overleg met de gemeentelijke of andere hulpinstanties. Pas wanneer deze instanties geen hulp kunnen bieden, komen wij in beeld."

Bakfiets

Heel wat inwoners van Langedijk hebben dit en vorig jaar meerdere keren gebruik gemaakt van de hulp van SISL. Cor: "Er waren mensen die te maken hadden met een kapotte wasmachine. Of een gezin met vier kinderen, waarvan de oudste twee naar school gebracht moeten worden. Geen fietsen, dat moest lopend heen en terug. Nu hebben wij gezorgd voor een bakfiets en dat is voor de ouders een hele verademing. Dat geldt ook voor laptops voor studerende kinderen. Vooral in coronatijd was een laptop een must omdat schoolgaande kinderen vanuit huis in kunnen loggen en les krijgen."

Cursus

Jaarlijks worden tussen de vijftien en twintig inwoners van de gemeente Langedijk door Stichting Interkerkelijk Steunfonds Langedijk geholpen. Sylvia: "Overal is wel 'stille armoe'. Voor ons is het belangrijk om te weten wie die mensen zijn. Zo verstrekken wij ook leningen om cursussen te volgen. Na het behalen van het diploma was meestal een baan beschikbaar. De lening dient tussen de zes en maximaal 24 maanden te worden terugbetaald. We geven ook schenkingen, maar dat kan alleen als een lening niet echt mogelijk is."

Schuldhulpmaatje

Alvast vooruitlopend op de fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk heeft SISL het verzoek gekregen van Heerhugowaard om ook een schuldhulpmaatjesorganisatie in Langedijk op te zetten. "Gezien de op handen zijnde fusie sluiten we ons aan bij Heerhugowaard", zegt Cor. "Samen met een voormalig bestuurslid zijn we inmiddels gecertificeerd Schuldhulpmaatje. Met deze opgedane kennis kunnen we, ook vanuit SISL, gezinnen beter helpen. Vooral als het gaat om begeleiding met de administratieve financiële kant van de huishoudens."

Levensmiddelenpakket

De groep vrijwilligers krijgt het in de maand december weer druk. Sylvia: "We gaan weer levensmiddelenpakketten uitdelen. Vorig jaar waren het er 140. Dat betekent een forse financiële uitgave, maar het moet gewoon. Gelukkig krijgen we steun van de kerken en donaties, die erg belangrijk voor ons zijn. Er wordt zelfs een aparte collecte georganiseerd waardoor we in de decembermaand flink uit kunnen pakken. Mensen kunnen zichzelf aanmelden maar natuurlijk alleen als ze er recht op hebben."


Als u ook een donatie wilt doen, dan kunt u die overmaken op bankrekeningnummer NL91RABO0310812801. Contactpersoon hulpaanvragen: telefoon 06-13321307 of aanvraag@steunfondslangedijk.nl

RUUD DE WAARD

Stichting Interkerkelijk Steunfonds Langedijk helpt al een kwart eeuw inwoners van de gemeente Langedijk.