'Aartsrivalen', het debuut van Martin Wagenaar.
'Aartsrivalen', het debuut van Martin Wagenaar. (Foto: Aangeleverd)

'Aartsrivalen' debuut Martin Wagenaar

LANGEDIJK – Velen kennen Martin Wagenaar vooral als kritisch volger van de lokale politiek, die op zijn weblog schaduwrijklangedijk.nl al bijna vijftien jaar zijn licht schijnt op alles wat er in en rond Langedijk gebeurt. Dat hij van huis uit als technicus, belichter, lichtontwerper en producent werkzaam was in het theater weet waarschijnlijk niet iedereen, maar dat hij een grote belangstelling heeft voor lokale en regionale geschiedenis staat buiten kijf. Na een aantal korte publicaties voor historische verenigingen presenteert hij nu met ‘Aartsrivalen’ zijn eerste historische boek.

Het begon allemaal met een intrigerend krantenartikel uit 1947… In ‘Aartsrivalen’ laat Wagenaar zijn lezers kennismaken met de duistere kanten van twee personen die elkaar flink in de weg zaten. Groente-exporteur Jan Kloosterboer richtte in 1923 samen met zijn broer Cees de firma Gebr. Kloosterboer op. In februari 1940 liep de toen voor de Duitsers spionerende Jan tegen de lamp. Voormalig kantoorbediende Fred P. Groot, die in 1936 bij de firma van de gebroeders was ontslagen omdat hij postzegels zou hebben gestolen, zag als journalist voor de Schager Courant zijn kans schoon om wraak te nemen. In een vijftal uitgebreide artikelen schetste hij een niet al te rooskleurig beeld van Jan Kloosterboer, dat ‘Barre Jan’ tot zijn dood in 1965 en ver daarna is blijven achtervolgen. Groot sloot zich in de Tweede Wereldoorlog aan bij de NSB en de laatste twee jaar was hij in Duitse dienst. De rechtszaken van beiden na de oorlog werden uitgebreid besproken in de pers. Kloosterboer bleef groente-exporteur en Groot ontpopte tot veelschrijver, die onder de naam Pieter Nierop jeugdboeken schreef voor de uitgeverij Gebr. Kluitman en onder een ander pseudoniem, Ewout Speelman, streekromans publiceerde.

Historische schets

De levens van de hoofdpersonen komen in het boek uitgebreid aan de orde, maar ‘Aartsrivalen' schetst ook een helder beeld van de geschiedenis in de aanloop naar het moment dat deze heren in het nieuws kwamen. Daaraan vooraf hadden de Eerste Wereldoorlog, de magere jaren twintig en de daaropvolgende beurskrach in 1929 een grote invloed op de jaren dertig en de in die jaren opkomende Nationaal Socialistische Beweging in Nederland en de in Duitsland aan de macht komende Adolf Hitler. Het boek schetst een beeld van het leven in Sint Pancras, Langedijk en de wereld eromheen in de periode 1900-1950. Eigenlijk is het een verhaal over het dagelijks leven vanaf begin 1900 tot het moment waarop Frankrijk en Engeland in september 1938 Duitsland de oorlog verklaren en de beide hoofdpersonen hun rol gaan spelen in een spel dat uiteindelijk leidt tot hun rechtszaken na de Tweede Wereldoorlog.


Het boek is te koop in de boekhandel en via www.boekenbestellen.nl.