Afbeelding
(Foto: Rodi Media)

Langedijk leeft met corona

Vervolg van voorpagina

Neem het echtpaar Gudy en Jeroen Zegers van café De Knip en restaurant De Heerlijkheid. ''Natuurlijk zagen we dit allemaal wel aankomen,'' zegt Gudy. ''De meeste landen om ons heen hadden al maatregelen genomen dat ook restaurants, cafés en snackbars moesten sluiten. Dus wij hebben besloten om via De Knip onze hoofdgerechten aan huis te bezorgen. Van woensdag tot en met zondag, tussen 16.00 en 20.00 uur bezorgen wij in de gemeente Langedijk en omgeving. De eerste reacties waren positief en daarom gaan we er de komende weken mee door.'' Vooral voor mensen die hun huis niet uitkomen is dit een perfecte oplossing. Het menu is te vinden op www.cafedeknip.nl en via het telefoonnummer is 0226-320172. Overigens mag de snackbar gewoon openblijven, van vrijdag tot en met zondag!''

Ook wij hebben de koppen bij elkaar gestoken,'' zegt Ton Horseling van restaurant De Burg. ''We zagen het al aankomen, maar niet dat zondagmiddag binnen 25 minuten onze gasten het pand moesten verlaten. Maar het is allemaal gelukt. Alle afspraken zijn netjes afgezegd en verschoven naar een nieuwe datum. Ons restaurant is dicht, maar we bezorgen wel onze voor- hoofd- en nagerechten. En ook onze wijnwinkel en traiteur blijven open, zodat we onze klanten toch op hun wenken kunnen bedienen. Alle gerechten worden woensdag tot en met zondag gratis in de gemeente Langedijk bezorgd.'' Ook alle gerechten van restaurant de Kolenist worden gratis thuisbezorgd, kijk op hun website of Facebookpagina.

Jan en Ingrid Abbo van café 't Karrewiel zien één lichtpuntje: "Op 31 maart moet het rookhok in de hele horeca er uit zijn dus daar hebben wij nu alle tijd voor! Verder gaan we alvast maar wat spullen verhuizen naar ons nieuwe huis in Broek op Langedijk. Vrijdag zou Paul Vlaar komen spelen en wij hadden alle 100 kaarten al uitgedeeld. Verder is onze quiz van 28 maart afgeblazen en deze zat ook al vol. Voor onszelf hadden we ook nog een feest gepland want Ingrid wordt in maart 50. Het is niet anders, gezondheid gaat voor alles!"

Mark Kroon van café restaurant de Roode Leeuw vult aan: ''Nadat de Belgen Zeeland overspoelden was het voor ons wel duidelijk dat de horeca op slot zou gaan. Bij ons zijn er veel evenementen, besloten feesten, verenigingen en het vaste stapavondje van vele vriendengroepen, die nu niet door gaan. Ook zijn we vanaf gisteravond de producten uit de keuken aan het bekijken en opbergen zodat we daarvan zo min mogelijk verlies hebben. Al met al heeft het een enorme impact op iedereen, maar we mogen niet vergeten dat de gezondheid het allerbelangrijkste is.''

Chantel

Chantel Veer heeft haar winkeltje Chantels Moestuin & Mengelmoes in Buiten Zorg. "We brengen vanuit Buiten Zorg al extra maaltijden rond in samenwerking met Wonen Plus Welzijn Langedijk! Ons non profit winkeltje bij de keuken is extra open voor de ouderen en we helpen ze daar waar het kan." Ook heeft ze bij de bewoners van Buiten Zorg een briefje in de deuren gegooid met haar telefoonnummer. "Mensen mogen me altijd bellen voor gewoon een praatje, of ik kan ze laten bellen. Sociale contacten zijn zó belangrijk!"

Coronahulp Langedijk

Derk Jan Bos besloot een discussiepagina op Facebook te starten, waar Langedijkers hun initiatieven betreffende het coronavirus op kunnen plaatsen. Denk aan het aanbieden van hulp, oppasregelingen, boodschappen halen voor de kwetsbare medemens, tips, info-berichten et cetera. "We leven met elkaar sinds een paar dagen in een bizarre wereld, en ik ben bang dat die nog erger gaat worden. Een aantal weken gelden liepen mensen tijdens carnaval lachend in een wit pak met een flesje corona in de hand, niet wetende dat ze op dat moment wel zelf mensen aan het aansteken waren... Op sociaal media kwam je om in leuke en grappige gemaakte tekeningen, foto's en filmpjes. Toen was het echter nog de ver van mijn bed show. Dit is nu natuurlijk wel even anders. Nu moet je zelf je kind thuishouden, geen feestjes of sport. Er is genoeg voorraad om alle winkels te bevoorraden, toch stond ik ook voor lege schappen, en ging zonder wc-papier weer naar huis. Ik zag op Facebook dat er inmiddels verschillende initiatieven waren opgezet met #coronahulp, en besloot dit voor Langedijk te bundelen op een pagina. Er is nu nog veel onbekend over de komende weken en maanden, maar ik hoop dat deze site bij kan dragen in de hulp die mensen nodig hebben en elkaar kunnen en moeten bieden!" Said Oulad biedt op deze pagina al aan om medicijnen gratis te brengen en te halen met zijn taxibedrijf. Hopelijk volgen er nog veel meer van deze mooie initiatieven!

Omdenken

Voor Jos Schuit van De Marskramer is het ook even omdenken. Samen met deze krant stond een mooie voorpagina in de planning waarin het jubileum van de bekendste winkel van Langedijk centraal stond. Maar het voelde nu niet goed. "Zaterdag wordt onze moeder, 93 jaar. Als verrassing zouden we woensdag op de voorkant van het Langedijkertje staan. Maar om nu een feestje te gaan vieren? Na de persconferentie van gisteren wist ik het zeker: we moeten de boel uitstellen. Nu heb ik wel een idee voor later dit jaar. Soms horen we van die leuke verhalen over 65 jaar Kleine Bazar. Bijvoorbeeld, iemand die vertelde, dat ze van haar eerste zakgeld een Tomado boekenrekje bij ons kocht. Of een nu jonge moeder, die zich herinnerde dat ze vroeger een pen bij ons had gepikt, en dat ze die van haar moeder moest terugbrengen. Ik heb nooit meer gestolen, zei ze. Ze is nu gewoon een leuke moeder met lieve kindertjes. Of dat onze moeder altijd zei: het is een feit dat waar is (klopt). Nou ja, dat soort dingen. Lieve mensen, ik ben benieuwd naar jullie verhalen. Kom maar op! Sterkte allemaal, als we samen ons best doen komt alles vast weer snel goed." Leuk om te vermelden vindt Jos wel dat er nu veel mensen naar de winkel komen voor gezelschapsspellen en puzzels.

Kortom: maak je huis schoon, doe naast het huiswerk een spelletje met je kids, bel oma, doe de klusjes die anders altijd blijven liggen, bak een taart of maak een lekkere lange wandeling. Van de nood een deugd maken dus. Samen staan we sterk!

Afbeelding