Ronald van Twuijver van Kringloop Langedijk twijfelde geen moment en sloot de winkel
Ronald van Twuijver van Kringloop Langedijk twijfelde geen moment en sloot de winkel (Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

Kringloop Langedijk in zwaar weer

NOORD-SCHARWOUDE - Wat doe je als er een crisis uitbreekt en je runt een kringloopwinkel? Ronald van Twuijver van Kringloop Langedijk twijfelde geen moment en sloot de winkel: "Een groot deel van onze vrijwilligers, maar ook veel van onze klanten vallen in de kwetsbare groep", vertelt hij. "Ik vond het niet verantwoord om de winkel open te houden."

Ook de papiercontainer werd afgesloten en is inmiddels weggehaald. Soms stonden er wel drie mensen tegelijk in de container. Een afstand van anderhalve meter was daarmee niet gegarandeerd. De meeste mensen hebben hier begrip voor, maar sommigen worden boos als je het uitlegt. De inbreng is wel open gebleven, met als gevolg dat de goederen nu metershoog staan opgestapeld in het magazijn.

Zonder inkomsten geen kringloop

Inmiddels blijft de coronacrisis onverminderd aanhouden. "Omdat wij het pand huren en we ook een paar betaalde krachten in dienst hebben, dreigen we nu in zwaar weer te komen’, zegt dochter Lotte, ‘We zijn de afgelopen weken druk bezig om de winkel zo veilig mogelijk in te richten, zodat we toch open kunnen. Zonder inkomsten houden we het gewoon niet langer vol."

Ondanks alles positief

Dus is er afschermend plastic bij de kassa aangebracht, een voorraadje desinfecterende gel ingeslagen, zijn er huisregels opgesteld en geprint en looproutes uitgezet. "We laten maximaal 10 klanten tegelijk toe en de openingstijden zijn beperkt, dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur, omdat we anders de winkel niet bij kunnen vullen", geeft Ronald aan. Afgelopen donderdag was de winkel voor het eerst weer open: "Het was super om weer open te zijn! Ondanks alles blijven we positief!", sluit Lotte af.