Alles is anders dit jaar. Ook koningsdag.
Alles is anders dit jaar. Ook koningsdag. (Foto: Prins Nagtegaal)

Aangepaste Koningsdag in Langedijk

LANGEDIJK - De maatregelen om de uitbraak van het coronavirus te beperken hebben invloed op alle evenementen in Nederland en zo ook op de viering van Koningsdag dit jaar in Langedijk. Dat laten de verschillende oranjecomités weten.

Hang uw vlag en wimpel uit!

De verschillende oranje comités van de dorpen in Langedijk zijn vergaderd in het Centraal Oranje Comité. Voorzitter Erik Bak van het comité roept in navolging van de Koninklijke bond van Oranjeverenigingen op wel de vlag uit te hangen op Koningsdag. “Juist nu we op allerlei vlakken in de samenleving worden getroffen. Of het nu onze privé-situatie betreft, op sociaal vlak of bedrijfsmatig: laten we op deze dag onze saamhorigheid tonen door wel de Nederlandse driekleur uit te hangen!”.

De landelijke bond heeft een alternatief programma. Er is bijvoorbeeld een oproep om de kerkklokken te luiden tussen 09.45 en 10.00 uur en om het Wilhelmus om 10.00 uur te spelen of te zingen vanuit uw deuropening of balkon. De NOS zendt door de dag heen diverse programma’s uit over Koningsdag.

Op Koningsdag zal loco burgemeester Jasper Nieuwenhuizen de Langedijkers toespreken in een videoboodschap. De boodschap komt via de mediakanalen van gemeente Langedijk om 12.00 uur online.

Er worden kleine plaatselijke alternatieven georganiseerd, dit is per dorp verschillend. Berichtgeving hierover wordt op de social-mediakanalen van de comités aangekondigd.

Het centraal comité wenst in ieder geval alle inwoners van Langedijk veel sterkte en gezondheid toe in deze onzekere tijden. En hoopt dat ondanks de beperkingen er toch een Koningsdagbeleving kan ontstaan om in deze tijd toch iets van ontspanning en een gepast oranjegevoel te ervaren.

De deurcollecte kan helaas ook niet doorgaan. Wilt u in plaats van een donatie in de collectebus wel een gift doen om de oranjeverenigingen te steunen, dan kan dat via deze rekeningnummers: Stichting Oranje-Activiteiten Sint-Pancras, NL53RABO0141217715, Stichting Oranje Activiteiten Broek op Langedijk, NL80RABO0346672929, Stichting Oranje Comité Zuid-Scharwoude, NL47RABO0310852781, Oranjestichting Noord-Scharwoude, NL68RABO0346651611, Stichting Oranje festiviteiten Oudkarspel, NL64RABO3466149819.