Kijk eens wat vaker om naar de buren.
Kijk eens wat vaker om naar de buren. (Foto:Archief)

Burendag dit jaar 'voor de deur'

HEERHUGOWAARD - Nationale Burendag wordt dit jaar gevierd op zaterdag 26 september. Burendag is een jaarlijks ontmoetingsfeest tussen buren om buurten socialer, leuker en veiliger te maken. Het is ook een dag waarop veel buren iets goeds doen voor elkaar. Minstens één miljoen mensen in Nederland vieren Burendag. Dit jaar is dit feest anders dan anders; met voldoende afstand wordt ‘Burendag voor de deur’ gevierd. Hoe dit werkt? Lees gauw verder!

Meedoen wordt eenvoudig met alle tips en stappenplannen op www.burendag.nl. Je vindt er onder meer draaiboeken voor ‘tuinieren & klussen voor de deur’, ‘spelletjesmiddag voor de deur’ of ‘buurtbingo voor de deur’. Een simpel gebaar zoals een bloem of een kaartje afgeven als blijk van waardering, is een fijne verrassing voor de buren. Naast ideeën voor activiteiten zijn er ook tips voor digitale buurtplatforms waar men wellicht het hele jaar profijt van zal hebben. Uiteraard wordt hierbij gewezen op de RIVM-richtlijnen. Zo wordt ‘Burendag voor de deur’ een feestelijke gelegenheid om nieuwe buren te ontmoeten of de bestaande contacten te versterken.

Vier een toenadering

Is er een buur waar het contact minder goed mee is? Dan is Burendag wellicht aanleiding om daar iets aan te veranderen. Een kleine toenadering kan al voldoende zijn om in een betere burensfeer te komen. Wie daar hulp bij nodig heeft, kan bellen met De Bemiddelingskamer die zich inzet om burenrelaties te helpen herstellen. Meer informatie daarover is te vinden op www.debemiddelingskamer.nl. Buurtbemiddeling wordt gefinancierd door gemeenten en woningcorporaties.


Meer informatie over de Nationale Burendag en de financiering van activiteiten via www.burendag.nl.