Wim Admiraal.
Wim Admiraal. (Foto:Aangeleverd)

Rutte

Volgens de huidige norm leven we in een maatschappij die geregeerd wordt door mannen. Als je naar de gemeenteraden kijkt dan krijg je inderdaad het idee dat dat juist is, maar als je de gesprekken van die raden volgt dan krijg je een onderbuikgevoel en vraag je je af: wat zijn die mensen nou eigenlijk aan het doen? Vraag je dat aan plaatselijke ondernemers, dan wordt er een duidelijker antwoord gegeven.


Maar goed, laten we even voortborduren op datgene wat de geschiedenis heeft gevormd. Er zijn koningen, keizers, en nu wilde ik bijna zeggen 'admiraal en …. gebruiken wij allemaal', maar dat is de bedoeling niet. Er zijn door de eeuwen heen mannen geweest die dachten de dienst uit te kunnen maken, maar achter die personen stond altijd een echtgenote of als dat niet zo was dan was het een maîtresse.

'Vergis je niet: de mening van de echtgenote was van groot belang'

En vergis je niet; de mening van de echtgenote was van groot belang, maar die van de eerder genoemde partij van nóg grotere invloed. In Frankrijk is bijvoorbeeld de invloed van Madame de Pompadour, de maîtresse van de koning, enorm groot geweest in het nemen van beslissingen op staatsniveau.


Nu zult u zeggen: dat kunt u niet aantonen. Maar jawel, dat kan ik wel. Jan Peter Balkenende deed ook veel uitspraken, maar de dag daarop kwam hij daarop terug. Zijn echtgenote had hem gezegd: 'Jan Peter, dat heb je nou wel zo gezegd maar eigenlijk moet je het op deze manier zeggen en was je even fout bezig'. Clinton in Amerika had ook altijd stoere opmerkingen, maar werd altijd gecorrigeerd. Alleen weet ik nog niet door wie, want ik betwijfel of dat hij wel naar zijn echtgenote luisterde.


Maar goed, ik dwaal af. Over naar de huidige crisistijd. Mark Rutte vertelt ook heel veel verhaaltjes. Maar wie corrigeert hem nou eigenlijk...?


Wim Admiraal