De opvallende blauw-witte bussen van vervoersvereniging HugoHopper zijn weer volop in het Heerhugowaardse straatbeeld te zien.
De opvallende blauw-witte bussen van vervoersvereniging HugoHopper zijn weer volop in het Heerhugowaardse straatbeeld te zien. (Foto: Aangeleverd)

De HugoHopper rijdt nu ook weer voor rolstoelgebruikers

HEERHUGOWAARD - De HugoHopper, de vervoersvereniging van Heerhugowaard, lag vanwege de coronacrisis enige tijd stil. Nu de maatregelen versoepeld zijn, kan ook zij sinds deze week weer volop rijden. Ook leden die afhankelijk zijn van een rolstoel kunnen per 7 september weer mee met de bekende blauw-witte busjes.

Deur-tot-deurvervoer voor alle leden in Heerhugowaard

Alle leden van de vervoersvereniging kunnen gebruikmaken van deur-tot-deurvervoer van maandag tot en met zaterdag binnen de gemeente Heerhugowaard. Inwoners van de gemeente Heerhugowaard die nog geen lid zijn kunnen voor € 15,00 per jaar lid worden en dan ook gebruikmaken van de HugoHopper. “Veel mensen gebruiken onze vervoersvoorziening bijvoorbeeld voor een bezoek aan de kapper, de huisarts, de fysiotherapeut, de dagbesteding, een kaartmiddag met vrienden, familiebezoek of gewoon om boodschappen te doen”, vertelt Tineke Ackerman, manager van vervoersvereniging HugoHopper. “De HugoHopper brengt en haalt. Met een belletje naar het kantoor van de HugoHopper geeft u aan op welke dag en welk tijdstip u ergens wilt zijn. De chauffeur staat vervolgens op de afgesproken dag en tijd bij u voor de deur.”

Aangepast protocol

De voertuigen hebben langere tijd stilgestaan omdat de veiligheid van de vrijwilligers en de passagiers niet gegarandeerd kon worden. Volgens Ackerman kan dat nu wel. Oók voor leden die afhankelijk zijn van een rolstoel. “Er wordt nu gewerkt met een aangepast protocol. Als iemand belt wordt gevraagd naar de gezondheid. Tevens zitten chauffeur en de passagiers op anderhalve meter afstand van elkaar; hierdoor kunnen er maximaal twee passagiers tegelijk worden vervoerd. Daarnaast wordt de bus na iedere rit schoongemaakt en wordt er voldoende geventileerd. Alleen bij het rolstoelvervoer wordt door de chauffeur en de passagier een mondkapje en handschoenen gedragen tijdens het vastzetten van de rolstoel, omdat dan logischerwijs niet kan worden voldaan aan de anderhalve meter afstand.”

Groepsvervoer

Het groepsvervoer zoals dat vóór de corona-uitbraak werd gereden in Heerhugowaard, ligt voorlopig nog stil. Maar leden die daar gebruik van maakten kunnen nu een beroep doen op het deur-tot-deurvervoer in de avond. Tineke: “De vier lijndiensten zijn ook nog even uit de running. Dat is omdat er géén controle is over het aantal passagiers dat instapt.” De vervoersvereniging is blij dat nu álle leden weer gebruik kunnen maken van haar diensten.


Meer weten over Vervoersvereniging HugoHopper? Kijk op www.hugohopper.nl. Voor een rit van en naar Langedijk kan men, zolang Buurtbus Lijn 407 nog niet rijdt vanwege de coronacrisis, gebruikmaken van de Buurtbus-Taxi.