De jonge winkeldieven gaan op slinkse wijze te werk.
De jonge winkeldieven gaan op slinkse wijze te werk. (Foto: Archief)

'Eerst een waarschuwing toch?'

HEERHUGOWAARD - De politie in Heerhugowaard heeft de afgelopen twee dagen de handen vol gehad aan een flink aantal winkeldiefstallen. Volgens de politie betrappen zij de laatste tijd regelmatig meiden van 12 en 13 jaar op het stelen van kleding. De jonge dievegges beseffen volgens de politie niet dat zij vanaf 12 jaar strafbaar zijn.

Jonge Waardse dievegges wanen zich onschendbaar

Volgens de politie gaan de meiden bijzonder berekenend te werk. "De dames laten ons weten dat de politie hen een waarschuwing 'moet' geven als zij voor de eerste keer worden betrapt. Dit spreken wij met klem tegen. Vanaf twaalf jaar is iedereen strafrechtelijk vervolgbaar, dus ook deze dames die menen kleding te moeten stelen", schrijft de politie van Heerhugowaard in een bericht op haar Facebookpagina.

'Ook jonge dieven gaan mee naar het bureau'

Straf

Verder waarschuwt de Politie Heerhugowaard dat ook jonge diefjes bij aanhouding met een politieauto worden overgebracht naar het bureau. Daar verblijven ze vervolgens meerdere uren in een klein kamertje, tot het onderzoek is afgerond. "Het is uiteindelijk aan de officier van justitie welke straf er wordt gegeven. Dat kan variƫren van een geldboete tot werken via Bureau Halt.".