De sinterklaasintocht zal er hoe dan ook anders uitzien dit coronajaar.
De sinterklaasintocht zal er hoe dan ook anders uitzien dit coronajaar. (Foto:Archief)

Onzekerheid over intocht: komt 'ie nou wel of niet dit jaar?

REGIO - Nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt, rijst de vraag of geplande evenementen doorgang kunnen vinden dit jaar. Zo wordt er volop gespeculeerd over de altijd druk bezochte intocht van Sinterklaas; kan die doorgaan en zo ja, onder welke voorwaarden? Verschillende gemeenten elders in het land hebben al laten weten dat de intochten daar niet door zullen gaan dit jaar. Hoe zit dat in onze eigen regio?

In de HAL-gemeenten ziet men nog steeds mogelijkheden de goedheiligman veilig te kunnen verwelkomen. De gemeente Alkmaar laat weten dat er nog niets is afgeblazen. "Momenteel voeren we nog overleg met het sinterklaascomité. Zolang de intocht coronaproof kan worden georganiseerd, staan wij daar welwillend tegenover."

'Nog geen aanvraag'

Ronald Groot, woordvoerder van de gemeente Heerhugowaard, meldt nog geen aanvraag te hebben binnengekregen. "We weten eigenlijk niets. Er moet eerst een vergunningsaanvraag door het comité worden ingediend. Zonder aanvraag, geen intocht."

In Langedijk wacht de organisatie van de intocht op goedkeuring van de gemeente. Ludo Buijs: "We gaan er vanuit dat we die gewoon krijgen, maar het kan best moeilijk worden." De Langedijker organisatie buigt zich nu samen over een coronaproof-plan. "We willen absoluut niet dat het wordt afgelast. Natuurlijk begrijpen we dat het lastig te organiseren is in coronatijd. Daarom zijn we bezig met een plan. Op zo'n boot in de haven komen teveel mensen af. Misschien organiseren we een veilige en kleinschalige intocht dwars door het dorp. Eerst die goedkeuring binnen hebben. Het gaat spannend worden." (Bron: NH)