Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Februari

'En de heer die kiest een vrouw'. Het is een regel uit een oud Hollands kinderversje, dat mij te binnen schiet voor deze maand. Dansles eind jaren zestig. Jongens aan de ene kant en meisjes aan de andere kant van de dansvloer. 'En de heer die kiest een dame', was het startsein voor de 'heer' om naar de overkant te spurten om een dame uit te kiezen voor de dans. Ik was een meisje en lang. Gek genoeg was het altijd een jongen die minstens een kop kleiner was, die mij ten dans vroeg. Of bleef ik misschien gewoon over? Ik kan het mij niet meer herinneren. Behalve mijn te kleine danspartner ontbrak het mij ook nog aan maatgevoel. Voor mij geen brons, zilver en goud. Na één seizoen hield ik het stijldansen voor gezien.

Gelukkig had ik de tijd mee. Stijldansen was uit. Af en toe moest ik, als een product van mijn opvoeding, er nog wel eens aan geloven. Een dans weigeren was 'not done'. Werd ik gevraagd, dan gaf ik de heren wel de keus om mij toch maar liever te laten zitten, omdat ik niet kon stijldansen. Helaas waren de heren altijd eigenwijs - of was het hoffelijk? Zij zouden mij wel leiden. Alleen was ik niet zo'n lijdzaam meisje, maar om dat er meteen tegen in te brengen was ook niet aardig, dus daar ging ik dan. Op de dansvloer voelde de heer zich al gauw op zijn tenen getrapt, letterlijk en figuurlijk.

'Heeft februari 29 dagen, dan mogen de meisjes de jongens vragen'

Het werd dus nooit wat. Tot schrikkeljaar, want 'heeft februari 29 dagen, dan mogen de meisjes de jongens vragen'. Ook dat is slechts een oud-Hollands gezegde en niet meer van deze tijd. De datingsites hebben de romantiek ingehaald. Er komt geen dans meer aan te pas, slechts swipen van links naar rechts. Hoewel... 14 februari, Valentijnsdag, is van deze tijd en biedt nog kans om verrassend romantisch uit te pakken. Laat het tevens een mooie generale zijn om 29 februari niet 'Sitting, Waiting, Wishing' (Jack Johnson, 2004) door te brengen, maar laten we er wat liefs van maken.

Pieta van der Mark