Tropische pracht in Waarland.
Tropische pracht in Waarland. (Foto: Aangeleverd)

Tropische verrassing in Waarland

WAARLAND - Nieuwsgierig naar de kleuren, geuren en vlinders van de tropen? Aan de Smeetsweg in Waarland bevindt zich vlindertuin Vlindorado. Als je naar binnen gaat waan je je in een tropisch regenwoud.

Vlindertuin Vlindorado klaar voor nieuw seizoen

Vlindorado bestaat dit jaar tien jaar. De voormalige anthuriumkas werd omgetoverd tot een prachtige botanische tuin van 2.200 vierkante meter met tropische planten, kleurige vlinders, vogels en kikkers. Er heerst een aangename temperatuur en tussen de planten zie je de vlinders rondfladderen op zoek naar nectar en fruit. De tuin is sinds afgelopen weekend weer open.

Poppenkast

"Mijn man is gek op tropische planten en ik op vlinders", vertelt Pauline Dekker enthousiast. "Wij importeren de vlinderpoppen vanuit Costa Rica en de Filipijnen. Kleine boeren die vroeger leefden van de houtkap kweken nu vlinders in speciale vlinderkwekerijen. De poppen worden speciaal verpakt en in de watten gelegd, voordat ze naar ons toe worden gestuurd", vertelt Pauline. Vlindorado importeert elke week 500 tot 800 poppen. Deze worden in de poppenkasten gehangen en kunnen zich tot vlinder ontwikkelen.

In de vlindertuin overleeft 92 tot 95 procent van de poppen en groeit uit tot vlinder. In de natuur is dit slechts twee procent omdat vele rupsen opgegeten worden door vogels voordat ze een vlinder kunnen worden. De meeste vlinders leven gemiddeld twee à drie weken. Er zijn ook vlindersoorten die hun eitjes in de botanische tuin leggen. "Dit ging vorig jaar zo goed dat we dit jaar in januari een nieuwe rupsentuin gemaakt hebben, in de hoop dat vanaf april/mei ook hier vele eitjes, rupsen en poppen te bewonderen zijn. Wij streven naar een combinatie van vlinders, vogels en planten.

Gekleurde vogels

Naast de vlindertuin is er ook een vogeltuin waar gekleurde vogels rondvliegen. Er zijn waterpartijen met vissen, kikkertjes en schildpadden. Ook is er een collectie bijzondere tropische planten waarbij je je in de tropen waant. Kinderen kunnen over het stap-stenen-pad in de vijver lopen en deze winter is de speeltuin voor de kleintjes verder uitgebreid. Voor kinderen is er een speurtocht met vragen over de vlinders, vogels en het tropisch regenwoud. Dit geeft een mooie combinatie van plezier en educatie voor jong en oud.

Kijk voor meer info op www.vlindorado.nl.