De plannen voor het vernieuwde skatepark, mede bedacht door skaters Ramon, Youri, Cas en Niels.
De plannen voor het vernieuwde skatepark, mede bedacht door skaters Ramon, Youri, Cas en Niels. (Foto: Facebook)

Omwonenden skatebaan zijn overlast zat

HEERHUGOWAARD - De gemeente Heerhugowaard gaat de skatebaan in het Stadshart vernieuwen. De huidige baan voldoet niet meer aan het veiligheidskeurmerk voor speelvoorzieningen. De bewoners van de Stadsharttoren Jade werden hierover tijdens een bewonersavond in Cool geïnformeerd. "De skaters zijn niet zozeer het probleem. Het zijn de hangjongeren die voor problemen zorgen", vonden de aanwezigen.

Sinds 2003 heeft het Stadspark een skatebaan. De skate-elementen zijn aan vervanging toe omdat ze niet meer veilig zijn. De gemeente wil de skatebaan op die plek handhaven, maar heeft wel oor voor de klachten van geluidsoverlast van met name de bewoners van de stadsparktorens. "De nieuwe baan wordt geluidsarm, doordat gebruik gemaakt wordt van een betonnen vloer die samen met de elementen één geheel vormt. Samen met het gebruik van EPS betekent dat, dat er nauwelijks nog geluidsoverlast is", aldus SkateOn, de ontwerpers van de nieuwe baan.

Overlast

De dertig aanwezigen op de bewonersavond lieten zich daarover wel overtuigen. "Prima als het geluid van die skateboards op metaal er straks niet meer is." Maar de overlast zit hem eigenlijk in iets heel anders. Hangjongeren, die zijn het probleem. "Ze komen met scooters, maken lawaai met hun muziek en laten troep achter. Als wij er wat van zeggen krijgen we een grote mond en bellen met de politie of klagen bij de gemeente helpt niet. En het gebied is een voetgangerszone dus met een fiets of scooter mag sowieso al niet." Wijkagent Marcel de Jong (niet actief in deze wijk) legde uit dat de politie niet altijd kan komen als er gebeld wordt. "Maar meldingen worden wel genoteerd en daar kunnen we dan later iets mee doen."

Bank als nieuwe hangplek

De veiligheidsnormen maken het ook noodzakelijk dat er een afscheiding komt tussen de skatebaan en het naastliggende voetpad. De gemeente heeft gekozen voor een lange bank door verplaatsing van betonnen zitelementen die nu al in het gebied staan. Die blokkeren uit de bocht gevlogen skaters. "Dat is vragen om nog meer hangjongeren", vrezen de bewoners. De gemeente beloofde via de bewonerscommissie van de appartementencomplexen contact met de bewoners te houden om de situatie rond de nieuwe skatebaan in de gaten te houden.


(Bron: Stadsnieuws)