Proefjes doen, welk kind vindt dat nou niet leuk?!
Proefjes doen, welk kind vindt dat nou niet leuk?! (Foto: Theo Annes)

Techniekdag Mad Science op St. Joseph

Vervolg van de voorpagina

Het schoolhoofd meent dat goed gemotiveerd personeel vaker bereid is om een stapje harder te lopen. Daardoor neemt de kwaliteit van het onderwijs toe, terwijl het ziekteverzuim vermindert. "Na twee jaar dienstverband op de Sint Josephschool kan ik dit nog niet concreet te maken, maar dat is mijn gevoel."

Slopen en recyclen

Op de vraag waarom de school heeft gekozen voor een Techniekdag met Mad Science om de 'Dag van de Leraar' te vieren, antwoordt ze: "We hebben vorig jaar ook gewerkt met workshops tijdens deze dag. Dit wilden we dit jaar weer en met de komst van Mad Science was de keuze snel gemaakt. Zij geven leuke shows en hebben een interessant aanbod aan workshops." Na de herfstvakantie start de school met de naschoolse cursus van Mad Science. In zes wekelijkse lessen worden de leerlingen nog eens extra geënthousiasmeerd voor wetenschap en techniek. Deinum: "Dit sluit goed aan op één van de workshops van vorig jaar, waarbij de leerlingen technische apparaten mochten slopen en recyclen tot een kunstwerk."

Techniekonderwijs stimuleren

In gedachten gaat Deinum even terug naar vroeger en herinnert ze zich het fijne gevoel dat ze ervoer toen ze zelf 'Technika 10' lessen kreeg. Ook op haar vorige school stond techniekles hoog op de agenda en deed Deinum veel proefjes met haar leerlingen. Ze hadden er zelfs een eigen technieklokaal. Dit is natuurlijk niet voor iedere school weggelegd. Voor de meeste scholen is het - vaak tussen de bedrijven door - best moeilijk om tijd en kennis te vinden voor goede inhoudelijke lessen op dit gebied. En dat terwijl de overheid vanaf dit jaar iedere basisschool in Nederland heeft verplicht om wetenschap- en techniekonderwijs aan te bieden. Deinum: "Wij merkten vorig jaar dat er een duidelijke vraag is vanuit de leerlingen voor meer techniek-georiënteerd onderwijs. Door deze techniekdag hoop ik zowel de leerlingen als de leerkrachten te enthousiasmeren voor dit soort lessen bij ons op school.”


Dit schooljaar start de Sint Josephschool met het lesmateriaal van Blink Wereld waarbij de leerkrachten zowel een coachende als een lerende rol hebben. “Ik hoop dat de leerlingen deze thema’s daarna zelf zullen doorpakken en dat de leerkracht ze vooral begeleid en stimuleert”, voegt ze eraan toe.

Meer 'naar buiten'

Het doel van de jonge en enthousiaste directrice is om een betere brug te slaan tussen het onderwijs en de praktijk. Dit sluit goed aan bij de visie van de overkoepelende organisatie Allente, die als doel heeft kinderen tussen de nul en twaalf jaar hun talenten te laten ontdekken en ontwikkelen.

'Ik wil een grotere betrokkenheid creëren door meer ‘naar buiten’ te gaan'

Deinum licht dit toe: “Bijna iedereen in Heerhugowaard-Noord heeft wel een familielid met een praktisch beroep, zoals installateur, boer of timmerman. Ik wil een grotere betrokkenheid creëren door meer ‘naar buiten’ te gaan. Binnenkijken bij bedrijven bijvoorbeeld en de leerlingen daarna zelf een project laten bedenken. Door mijn leerlingen nu al te laten kennismaken met techniek, hoop ik zowel hen als hun ouders het gevoel mee te geven dat techniek tof is. Dankzij Mad Science heb ik vandaag die verwondering in de ogen van veel leerlingen gezien tijdens een onverklaarbaar experiment dat ze uiteindelijk toch konden uitleggen. Dat is echt genieten!"