Daphne van Domselaar werd onlangs toegevoegd aan de selectie van Oranje.
Daphne van Domselaar werd onlangs toegevoegd aan de selectie van Oranje. (Foto: Aangeleverd)

Langedijkse Daphne van Domselaar debuteert bij Oranje Leeuwinnen

LANGEDIJK - Ze is nog maar twintig jaar oud, de Langedijkse Daphne van Domselaar, en nu al door bondscoach Sarina Wiegman opgeroepen als derde keeper in het Nederlands vrouwenelftal. "Een grote eer", vindt ze zelf. Tegelijkertijd is ze realistisch over de kans dat ze ook ooit onder de lat zal staan in dit elftal. "Sari van Veenendaal is de beste keeper. Ik ben nog volop in ontwikkeling."

Hoe vond ze het om te debuteren tegen Rusland? "Omdat er geen publiek bij was, was het voor mij niet héél spannend. Normaal zit zo'n stadion natuurlijk vol met juichende fans. Maar ik vond het wel mooi om er bij te zijn. Ik heb genoten van de wedstrijd. En van de 0-1 winst natuurlijk."

Geen 'meisje-meisje'

Op haar tiende ging ze op voetbal bij LSVV. "Er waren weinig meidenteams zoals je die nu wel hebt. Ik begon wel eerst bij de meisjes, maar ben snel naar de jongens gegaan, omdat daar het niveau hoger lag. Ik voetbalde altijd al met de jongens mee op het schoolplein, was geen 'meisje-meisje'." Daphne bleek een ijzersterke keepster te zijn, met lef en veel gevoel voor het spel. "Dat heb ik nog steeds, ik ben een zogenaamde meevoetballende keeper. Dat is ook mijn kracht denk ik, naast dat ik het team goed kan coachen van achteruit. Ik ben geen schreeuwer hoor, maar kan me wel flink druk maken", lacht ze. Samen met haar toenmalige teamgenoten werd ze uitgenodigd voor een regionale KNVB dag. Als enige speelster van haar ploeg mocht zij door naar een regioselectie, die bestaat uit achttien speelsters. Daarna ging ze naar de Telstar Academie en combineerde ze het nog met spelen bij LSVV. Op het moment dat Telstar begon met een beloftenteam moest ze daar stoppen.

In het beloftenteam ontwikkelde ze zich verder en inmiddels speelt ze al weer drie jaar voor FC Twente. Sinds 2015 speelde ze al diverse jeugdinterlands, en nu dus als tweede reserve in de Oranje-selectie. "Ik stond al eerder op de standby-lijst, speelde mee in Oranje Onder 23 en loop alweer heel wat jaartjes mee in de eredivisie vrouwen. De uitnodiging die ik kreeg voor Oranje kwam dus niet als een enorme verrassing, maar was wel een mooie waardering voor mijn prestaties bij FC Twente.” Op trainingskamp met de Grote Namen van het Nederlands elftal, dat moet heel spannend zijn geweest. “Ik trainde opeens samen met de meiden waar ik eerst naar keek op televisie, dat was wel apart ja. Maar ze zijn superaardig en ik voelde me al snel welkom. Alleen al mee gaan op trainingskamp was geweldig, ik heb er echt veel geleerd.”

Toekomst

Wat ze van haar voetbalcarrière hoopt? “Ten eerste zou ik heel graag kampioen worden met FC Twente, daar ligt nu mijn prioriteit. Maar een droom is ook meespelen in de Engelse competitie, daar heb je echt mooie clubs en ik houd van de mentaliteit. Ooit een WK of EK meespelen met de Oranje Leeuwinnen zou natuurlijk fantastisch zijn. Wie weet krijg ik dan ook zo’n poppetje haha.” Ze relativeert meteen: “Ik heb in Alkmaar mijn HAVO diploma gehaald en in Enschede mijn VWO. Ik wil nu een online studie volgen naast mijn voetbalcarrière. Ik weet nog niet wat, maar ik wil een vak leren. In het vrouwenvoetbal worden nog lang niet de salarissen betaald die de mannen krijgen. Maar zo lang ik kan meedoen op dit niveau zal ik er alles aan doen om steeds beter te worden.”


Het eerstvolgende kwalificatieduel is 23 oktober tegen Estland. Deze wedstrijd wordt om 19.30 uur in Groningen gespeeld. Hopelijk is Daphne daar weer bij!

Afbeelding
Daphne van Domselaar uit Oudkarspel werd onlangs toegevoegd aan de selectie van Oranje.