Theezakjes kunnen erg nuttig zijn.
Theezakjes kunnen erg nuttig zijn. (Foto: Pexels)

Theezakje

Theezakje

Er hangt een theezakje in mijn koelkast. Dit is raar. Wat moet ik hier mee aan. Ik wil de melk uit de koelkast pakken en wham, daar loop ik tegen een theezakje aan. Mijn moeder zette de suikerpot in de koelkast. Daar moesten wij toen om lachen en mijn moeder deed daar gewoon aan mee. Toen we het brood in de wasmachine vonden, dachten we pas: dit is raar. Nadat we haar op moesten halen van het busstation omdat ze de stadsrit al drie keer had meegemaakt en niet wou uitstappen omdat ze niet meer wist waar ze naar toe onderweg was. Ja, toen was raar niet meer genoeg. Ze was verward.

'Bij ouderen die even iets vergeten hangt het zwaard van dementie al boven het hoofd'

Dementerend was nog niet het gangbare woord. Heden ten dage gaat er geen dag voorbij of je hoort ervan. Behoor je tot de ouderen, dan hangt bij even iets vergeten het zwaard van dementie al boven je hoofd. Eén troost, een verzorgingshuis staat je niet op te wachten. Een commissie TZTO (Toekomst Zorg Thuiswonende Ouderen) heeft geconcludeerd dat de fysieke woonomgeving met allerlei digitale technologieën hiervoor moet worden ingezet door en voor de ouderen. Ik voel de overheidscampagne al aankomen: 'een slimme bejaarde is op de toekomst voorbereid'. 'Forever Young' (Alphaville, 1984).

Neemt niet weg dat ik mij nu afvraag wat mij te doen staat. Ik besluit de toekomst nog lekker even in het ongewisse te laten en mij te concentreren op het hier en nu. Dat valt echter nog niet mee, want nu ben ik toch even vergeten wat ik nou in die koelkast moet. Gelukkig heb ik nog een man, die al roept waar de melk blijft en iets over een theezakje. Oeps, nu kan ik mijn ogen er niet voor sluiten, dus roep ik terug: 'hoezo theezakje?'. 'Een huishoudtip; heb ik opgehangen om de vieze geurtjes uit de koelkast te halen', is zijn antwoord. Het is nog steeds wennen, mijn lief als huisman.

Pieta van der Mark