Schoonrijden: zwieren en zwaaien over het ijs.
Schoonrijden: zwieren en zwaaien over het ijs. (Foto: LVS/Schoonrijden.nu)

Wartenhorst favoriet voor NK

Wartenhorst favoriet voor NK

REGIO - De Nederlandse Vereniging Schoonrijders (LVS) organiseert donderdag 12 maart op het Hoornse kunstijs van De Westfries het Nederlands kampioenschap schoonrijden, aanvang 12.30 uur. Heerhugowaarder Henk Wartenhorst is de grote favoriet bij de heren.

Schoonrijden is een rustige sierlijke manier van schaatsen die stamt uit de zeventiende eeuw. Het is in technisch opzicht een uitdagende sport. De slag bestaat uit beurtelings op de binnen- en de buitenkant van de schaatsijzers te rijden waardoor de schaatser in vloeiende bewegingen grote sierlijke bogen over het ijs maakt. De techniek vergt de nodige oefening.

Hand in hand

Donderdag 12 maart meten zo'n veertig schoonrijders zich met elkaar in twee categorie├źn, de A- klasse en de hoofdklasse. De schoonrijdersparen rijden drie figuren tijdens de wedstrijd, hand in hand naast elkaar met de armen gekruist en tenslotte precies achter elkaar rijdend. Ook word er individueel gestreden om de titel Nederlands kampioen schoonrijden door zowel de dames als de heren. Favorieten dit jaar zijn Henk Wartenhorst en Thea den Hollander.

Formatierijden

Tenslotte komt ook het formatierijden aan bod tijdens de wedstrijd. Daarbij laten groepen van zes personen al schoonrijdend vier verschillende figuren op het ijs zien. De wedstrijd start om 12.30 en duurt tot 16.30 uur. Toeschouwers hebben gratis entree. Belangstellenden zijn altijd welkom om tijdens de training te komen kijken, bijvoorbeeld in Hoorn of Alkmaar. Meteen meedoen? De eerste twee trainingen zijn gratis.

Meer info via www.schoonrijden.nu en www.facebook.com/Schoonrijden.