Wanneer het zwembad weer open kan, is nog even de vraag.
Wanneer het zwembad weer open kan, is nog even de vraag. (Foto: Archief)

'Nieuwe noodverordening is verademing'

HEERHUGOWAARD - Het nieuws dat de sportverenigingen in de buitenlucht weer lessen voor hun jeugdleden mogen aanbieden, bracht een hoop teweeg in Heerhugowaard en omgeving. Sportclubs gingen massaal op zoek naar een manier waarop de sportlessen konden worden ingericht conform de richtlijnen van het RIVM, de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en de nationale sportkoepel NOC*NSF. In overleg met de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en Heerhugowaard Sport NV maakten de verenigingen protocollen waarin deze richtlijnen toegepast worden op hun situatie.

Ook verenigingen die binnen sporten kunnen weer aan de gang

"Het was een periode van veel overleg en aanpassing, maar vooral van veel afwachten", vertelt Henk Blok, directeur van Heerhugowaard Sport NV. "Het is voor de meesten makkelijk om af te sluiten; heropenen onder bepaalde voorwaarden is een stuk lastiger. Je hebt te maken met het ongrijpbare van het virus. De verenigingen staan te trappelen, dat is logisch. Maar voordat er groen licht kon worden gegeven, moesten er heel duidelijke afspraken gemaakt worden. Veiligheid voor spelers, trainers en vrijwilligers staat voorop. De samenwerking met de afdeling Handhaving van de gemeente Heerhugowaard werkte ook uitstekend."

Van binnen naar buiten

In eerste instantie konden verenigingen met een eigen buitenterrein, zoals de voetbal, handbal, hockey, honkbal en de manege, aan de slag met hun protocollen. Maar er zijn ook verenigingen die normaal gesproken binnen trainen, die dolgraag buiten aan de gang willen. Henk: "Dat lag heel gevoelig, omdat in de noodverordening stond dat er niet op openbaar terrein mocht worden gesport door verenigingen. Toen op 30 april de noodverordening werd versoepelt en dat nu wél wordt toegestaan, was dat voor iedereen een verademing. Want ook de binnensportverenigingen - zoals vechtsporten en gymnastiek - mogen nu buiten aan de gang. Uiteraard wel volgens de protocollen van NOC*NSF: afstand houden, goede hygiëne, geen ouders op het terrein, toiletten, douches en horeca dicht, geen wedstrijden organiseren en verplicht een of meerdere coronacoördinatoren per vereniging aanwijzen die een oogje in het zeil houden."

Openbaar groen

Zodra een vereniging akkoord heeft voor het opgestelde protocol, mag deze geïmplementeerd worden. Henk: "Zo'n vijfentwintig verenigingen hebben dat nu gedaan. Voor de een - denk bijvoorbeeld aan roeivereniging Ossa - is het makkelijker afstand houden dan voor bijvoorbeeld een waterpolovereniging als Aquawaard. Maar zij hebben ook een plan bedacht waarbij ze gebruikmaken van het openbaar groen rond de Waardergolf. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen gelukkig." Voor sporters van dertien tot en met achttien jaar gelden strengere randvoorwaarden. "Laten we hopen dat de groep van achttien jaar en ouder straks ook weer kan gaan sporten. Nu moeten ze dat nog individueel doen. Maar alles hangt af van wat de overheid en het RIVM straks naar buiten brengen."

Zwembad

Achter de schermen wordt ook gekeken hoe zwembad Waardergolf straks de deuren weer kan openen in de anderhalvemetersamenleving. "Zwemlessen kunnen dan bijvoorbeeld niet achter elkaar gehouden worden, omdat bij een wisseling van groepen, met ouders erbij, er zo'n tweehonderd man bij elkaar zijn. Ook loopt er een onderzoek of het chloor in zwemwater het virus misschien afbreekt, daar hopen we binnenkort antwoord op te krijgen. Tot die tijd werken we er hard aan om achterstallig onderhoud in accommodaties en het zwembad weg te werken, zodat alles spic en span is als de deuren straks weer open mogen."