Bij Reiger Boys werd de training hervat met een try-out voor de kabouters.
Bij Reiger Boys werd de training hervat met een try-out voor de kabouters. (Foto: Aangeleverd)

Jeugdleden kunnen het sporten weer oppakken, maar wel onder voorwaarden

HEERHUGOWAARD - Er wordt weer gesport op de velden. De verenigingen in Heerhugowaard met een buitenaccommodatie pakken de draad langzaam weer op met trainingen voor de jeugd. Voor de allerkleinste groep (tot en met twaalf jaar) gelden minder restricties dan voor de groep van dertien tot en met achttien, die bijvoorbeeld wel anderhalve meter afstand van elkaar dienen te houden.

Sportclubs stellen protocollen naar richtlijnen RIVM en NOC*NSF

Bij Reiger Boys werd zondagochtend 3 mei eerst een 'try-out' gehouden met de allerkleinste voetballertjes, de kabouters. Onder een heerlijk zonnetje dartelden zo'n veertig kinderen tussen de vier en zes jaar, verdeeld in vier groepen met de namen Wolven, Luipaarden, Tijgers en Panters, over de drie beschikbare speelvelden. "We hadden voldoende stewards bij elk veld paraat staan om alles in goede banen te leiden en in te grijpen waar nodig", vertelt vicevoorzitter Will Verkooijen, die tevens coronacoördinator is binnen de vereniging. "Ze zijn herkenbaar aan de gele hesjes. Ook hadden we voor elke groep trainers en begeleiders geregeld. Onderling konden de kinderen partijtjes spelen, zo zijn ze toch lekker sportief bezig."

Richtlijnen

Om de herstart mogelijk te maken moest een heel protocol opgesteld worden. Voor veel (buiten)sportverenigingen komen de belangrijkste regels en afspraken overeen: kantine en doucheruimtes blijven gesloten, voor ouders blijft het sportveld verboden terrein, er is een verplichte looprichting en iedereen gaat direct na de training weer naar huis, e toiletten mogen alleen gebruikt worden als het echt niet anders kan, en overal staat desinfecteermiddel klaar. Verkooijen: "Het aanpassen naar de richtlijnen van NOC*NSF en het RIVM was een behoorlijk puzzel. Daarna moest ons protocol ook door Heerhugowaard Sport NV en de Veiligheidsregio geaccordeerd worden. Alle eisen hebben betrekking op de veiligheid en gezondheid van iedereen die het sportveld betreedt. We zijn blij dat de draad weer opgepakt kan worden. Helaas vallen alle extra kosten die gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld voor plakstrips voor de afstandsindicatie en de desinfecterende handgels, voor rekening van de vereniging, maar we hebben geen keuze.


Lees verder op pagina 6