Celina Kamst spreekt in de speciale ontmoetingsruimte met haar moeder.
Celina Kamst spreekt in de speciale ontmoetingsruimte met haar moeder. (Foto: Aangeleverd)

Bewoners De Raatstede en Hugo-Waard mogen weer bezoek ontvangen

HEERHUGOWAARD - Het kan weer: op bezoek in woonzorgcentra De Raatstede en Hugo-Waard. Sinds 2 mei kunnen bewoners en familieleden elkaar weer zien en veilig ontmoeten in twee speciaal daarvoor ingerichte ruimtes in De Raatstede. "Het was fijn om m’n moeder weer echt te kunnen spreken", vertelt Celina Kamst-Bremer. "Het was mijn 69e verjaardag, dus dit was een prachtig cadeau. Zondag 22 maart werd mijn moeder 98 jaar. Bezoek was toen onmogelijk, dus hebben we buiten staan proosten. Maar nu konden we haar weer echt spreken en hebben we samen taart gegeten. Heel fijn."

Versterking van Defensie in de strijd tegen corona

Sinds het bezoekverbod voor verpleeg- en verzorgingshuizen 20 maart in ging, zag Celina haar moeder op afstand. "Moeder woont op één hoog, dus sta ik twee keer per week onder haar raam. Mijn dochter Natalie gaat ook een paar keer per week zwaaien. Door het verkeerslawaai verstaan we elkaar niet goed, dus echte gesprekken zijn lastig. Dat was nu, in de speciale bezoekersruimte, met behulp van de geluidsinstallatie gelukkig veel beter. Hartstikke mooi, dat dit weer kan. Ik ga zo direct bellen om een nieuwe afspraak te maken." Vanaf donderdag 7 mei kunnen ook bewoners van Hugo-Waard hun naaste(n) weer diep in de ogen kijken.

Grillig

Momenteel zijn 21 bewoners en 19 medewerkers van De Raatstede positief getest. Twee bewoners en drie medewerkers zijn inmiddels genezen. Bij Hugo-Waard zijn geen besmettingen. Dertien Raatstede-bewoners zijn sinds 20 maart overleden, daarvan hadden er zeven corona. Van de vier bewoners van Hugo-Waard die zijn overleden sinds 20 maart, had niemand covid-gerelateerde klachten. "Het overlijden van een bewoner is altijd verdrietig", vertelt Gabriele Kasten, bestuurder van Pieter Raat. "Dat bewoners ons ontvallen door corona is verschrikkelijk. Corona is en blijft een akelig virus met een bijzonder grillig karakter. Waar de ene bewoner of medewerker nauwelijks klachten heeft, is de ander flink ziek."

Versterking van Defensie

Sinds 30 april krijgen de zorgmedewerkers bij De Raatstede versterking van Defensie in de strijd tegen corona. Drie verzorgenden, drie verpleegkundigen en een basisarts komen de zorgteams de komende drie weken ondersteunen. Kasten: "Wij zijn erg blij met de extra handen, zodat wij de zorg in deze crisisperiode onverminderd kunnen voortzetten." Pieter Raat heeft Defensie via de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord gevraagd om bijstand. "Doordat een aantal medewerkers bij De Raatstede besmet is geraakt met het coronavirus, of anderszins ziek is, neemt de druk bij de zorgteams toe. De extra handen van Defensie zijn daarom meer dan welkom. Ze komen ons versterken en waar nodig ondersteunen. Door de verlichting op de werkvloer kunnen wij, net zoals we dat de afgelopen weken hebben gedaan, de professionele zorg blijven bieden die onze cliënten nodig hebben."

De nieuwkomers werken in tweetallen: één team gaat aan de slag bij Basiszorg, de andere teams worden ingezet bij de afdeling Meerzorg. Zij worden aangestuurd door leidinggevenden van Pieter Raat. "Nooit gedacht dat ik op m’n 28e al in een verzorgingshuis zou slapen", grapt de 28-jarige Kay uit Tilburg. Hij is Verzorgende Individuele Gezondheidszorg en werkt in het dagelijks leven bij een verkenningseenheid van Defensie. In 2017 nam hij deel aan een VN-missie in Mali, nu geeft hij medische hulp aan de senioren in De Raatstede en overnacht hij daar. "Heel anders, maar net zo uitdagend. Bijzonder dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen tijdens de coronacrisis. Tijdens mijn studie heb ik ook ervaring opgedaan met ouderenzorg. Niemand in Nederland heeft ooit een crisis zoals deze meegemaakt." De medische teams van Defensie zijn gewend om gedurende een lange periode in crisissituaties en onder extreme druk te werken. Kay: "Die ervaring gebruiken we hier. We worden ingezet ter ondersteuning van en aanvulling op de bestaande zorgteams en proberen de druk te verlichten. Daarnaast kijken we wat goed gaat en nog beter kan. Hoe kunnen we nog beter coördineren, aansturen en samenwerken? Iedereen zet z’n beste beentje voort. En het gaat steeds beter: het gaat echt de goede kant op."

Humor goed voor herstel

De zorgmedewerkers zijn blij met de extra ondersteuning en ook bewoners reageren positief. Kay: "Bij aankomst in onze uniformen trokken we flink bekijks. Nu we gekleed gaan in Pieter Raat-tenue vallen we minder op. Al is een man in de zorg wel een minderheid. Vrouwelijke bewoners willen met ons op de foto, 'even een selfie'. Ja, ondanks alles is er ook ruimte voor een grapje." Kasten: "Zoals een van onze bewoners van de afdeling Meerzorg het zo mooi zei: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Het welbevinden van senioren en humor zijn tijdens het herstelproces net zo belangrijk als goede hygiëne en goede verpleging. Wij zijn de Defensie-medewerkers echt dankbaar voor hun steun."

Defensiemedewerker Kay helpt de ouderen in De Raatstede.
Defensie en zorgpersoneel werken samen in De Raatstede.